ІНТЕГРАЦІЯ БАНКІВ І СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ: РОЛЬ ТА ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Борисюк, О. В.; Матвійчук, Н. М.; Дацюк-Томчук, М. Б. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті здійснено комплексне наукове дослідження теоретичних засад та практичних аспектів інтеграції банківського і страхового секторів в умовах динамічної цифровізації фінансового ринку України. Авторами детально проаналізовано сутність та стратегічне значення моделі Bancassurance як сучасного механізму синергії, що дозволяє поєднувати кредитні, депозитні та страхові продукти на єдиних технологічних платформах для забезпечення всебічного обслуговування клієнтів. Особливу увагу приділено ролі фінансових технологій (FinTech), які виступають ключовим каталізатором трансформаційних процесів, забезпечуючи автоматизацію рутинних операцій, підвищення точності оцінки ризиків та оптимізацію бізнес-процесів фінансових установ. У ході дослідження ідентифіковано та систематизовано основні моделі інтеграції, серед яких виокремлено пряму взаємодію через банківські мережі, використання спільних цифрових платформ, партнерство за моделлю B2B2C та повну вертикальну інтеграцію під єдиною юридичною структурою. Виявлено, що впровадження інструментарію аналітики великих даних (Big Data), штучного інтелекту (AI), технології Blockchain та смарт-контрактів дозволяє не лише покращити клієнтський досвід через персоналізацію послуг, а й гарантувати високий рівень безпеки даних та автоматизацію страхових виплат при настанні страхового випадку. Практична частина роботи базується на аналізі досвіду провідних вітчизняних банків, таких як ПриватБанк, Ощадбанк, Укрсиббанк та інших, у контексті реалізації спільних проектів зі страховими компаніями (ПЗУ Україна, ARX, AXA Страхування тощо). Авторами доведено, що інтеграція на основі FinTech-рішень сприяє ефективній мінімізації фінансових ризиків, зниженню операційних витрат та розширенню ринкової частки за рахунок створення інноваційних продуктів, зокрема онлайн-страхування життя, майна та автоцивілки. Окрему увагу приділено трансформації підходів до управління ризиками, де цифрові рішення дозволяють точніше прогнозувати страхові випадки та кредитні дефолти. Зроблено висновок, що подальші перспективи розвитку національного фінансового ринку безпосередньо пов’язані з переходом до екосистемного підходу, де цифрова інтеграція банків та страховиків стає фундаментом для забезпечення їхньої довгострокової конкурентоспроможності та фінансової стійкості в умовах глобальних викликів.