БОРГОВЕ ФІНАНСУВАННЯ ПУБЛІЧНИХ КОМПАНІЙ З УРАХУВАННЯМ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ ВОЛАТИЛЬНОСТІ - Грищук, А. С. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті досліджено особливості боргового фінансування публічних компаній в умовах макроекономічної волатильності. Узагальнено підходи до розуміння ролі боргу в структурі капіталу та проаналізовано, як зміни макроекономічного середовища, процентних ставок, кредитних спредів і ризиків рефінансування впливають на фінансові рішення корпоративного сектору. Інформаційною базою дослідження стали відкриті дані міжнародних інституцій і фінансових платформ, зокрема IMF, Federal Reserve, ECB, OECD, World Bank. Установлено, що в 2025-2026 рр. боргове фінансування публічних компаній функціонувало не в режимі дефіциту капіталу, а в режимі його переоцінки. Показано, що основний тиск на корпоративних позичальників формували високий базовий рівень процентних ставок, посилення цінової диференціації між емітентами різної кредитної якості та зростання ролі рефінансування раніше залучених зобов’язань. Обґрунтовано, що навіть за збереження доступу до ринку капіталу вартість нового боргу для публічних компаній суттєво зросла, а ефективність боргової стратегії дедалі більше залежить від строкової структури зобов’язань, кредитного рейтингу, частки фіксованої ставки та здатності завчасно управляти ліквідністю. Наукова новизна статті полягає в поєднанні теоретичного узагальнення з кількісним аналізом сучасних міжнародних даних для пояснення трансформації механізму боргового фінансування публічних компаній у середовищі макроекономічної нестабільності. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення фінансової політики публічних компаній у частині управління борговим навантаженням, ризиком рефінансування та вибору джерел залучення капіталу. Запропоноване дослідження може бути корисним науковцям і аналітикам з корпоративних фінансів, міжнародним фінансовим організаціям, органам влади, банкам, компаніям реального сектору економіки. Подальші дослідження будуть зосереджені на побудові прикладних моделей, які дадуть змогу оптимізувати боргову стратегію публічних компаній з урахуванням кредитного рейтингу, графіка погашення зобов’язань і реакції на зміну процентних ставок.