ТЕРМІНОЛОГІЧНЕ ДОМІНУВАННЯ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ В НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ - Завалій, Т. О. (Підприємництво і торгівля, 2026)
Статтю присвячено дослідженню термінологічної динаміки наукового дискурсу цифрового маркетингу через частотний аналіз використання терміна «digital marketing» та суміжних з ним термінів («e-marketing / electronic marketing», «online marketing / on-line marketing», «interactive marketing», «internet marketing», «web marketing») у назвах наукових статей бази Scopus за 1983-2025 роки. Пошукові запити формувалися із застосуванням оператора точної фрази, тип документів був обмежений статтями. Хронологічний діапазон дослідження охопив 43 роки – від першої фіксації терміна «electronic marketing» у 1983 році до 2025 року включно. За результатами аналізу виокремлено три послідовні етапи термінологічної динаміки – термінологічна множинність без «digital marketing» (1983-2002), термінологічна множинність з «digital marketing» (2003-2018) та термінологічне домінування «digital marketing» (2019-2025). Встановлено, що домінування терміна «digital marketing» не визначалося хронологічним пріоритетом його появи, адже цей термін з’явився останнім поміж досліджуваних. Однак за сукупною кількістю публікацій він суттєво перевищив показники всіх суміжних термінів разом узятих, що підтверджує закономірність, за якою термінологічне домінування формується динамікою поширення в науковій спільноті, а не часом виникнення. Порівняльний аналіз найчастотніших ключових слів у розрізі виокремлених етапів засвідчує суттєву трансформацію тематики публікацій. Зокрема, поміж десяти найчастотніших ключових слів кожного етапу фіксуються в тому числі й досліджувані терміни (1 етап – «internet marketing»; 2 етап – «internet marketing», «e-marketing / electronic marketing», «digital marketing», «online marketing»; 3 етап – «digital marketing», «e-marketing / electronic marketing», «online marketing»). Детальніший аналіз ключових слів третього етапу (2019-2025) як періоду утвердження термінологічного домінування підтверджує, що «digital marketing» став основою розгалуженої системи похідних понять («digital marketing strategy», «digital marketing capability» тощо), засвідчуючи формування усталених дослідницьких напрямів у межах наукового дискурсу цифрового маркетингу.