УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Зарудна, Н. Я.; Денчук, А. П. (Підприємництво і торгівля, 2026)
Визначено, що фінансовий результат діяльності насамперед відображає ефективність прийнятих управлінських рішень, спрямованих на підвищення рівня конкурентоспроможності та забезпечення функціональної складової бізнесу. Доведено, що показник фінансового результату – це показник, який характеризує ефективність управління підприємством та безпосередньо впливає на ринкову вартість суб’єкта господарювання. Наголошено, що економічний ефект від фінансового результату повинен включати маркетинговий та репутаційний капітал, визначивши його значення згідно з відповідними міжнародно визнаними підходами. Визначено можливі напрямки удосконалення існуючих методів та інструментів управління бізнесом для підвищення ефективності фінансових результатів підприємства. Запропоновано відображати у фінансовій звітності та відповідних бухгалтерських регістрах відповідні зміни в частині відображення доданої вартості компанії, сформованої на основі визначення вартості компанії. Зазначено, що інформаційні технології сучасного світу є не виключно інструментом для фіксації інформації, а реальним джерелом аналітичної бази для розвитку. Діджиталізація на основі використання хмарних технологій – це нова філософія у веденні бізнесу та обліково-аналітичних процесах. Визначено, що діджиталізація обліку фінансових результатів змінює підходи до організації бухгалтерського обліку відходячи від фіксації господарської операції до перетворення її на інструмент стратегічного розвитку бізнесу. Перехід від автоматизованого до технологічного цифрового обліку на основі хмарної архітектури формує нові розуміння бухгалтерського обліку як необхідного компонента розвитку підприємства, об’єднуючи всі операційні цикли в екосистему. Підкреслюється, що головною перевагою організації ефективного обліку операційної діяльності є формування єдиної екосистеми підприємства на заміну розрізнених сфер бухгалтерського введення та окремих програмних продуктів. Організація операційного обліку на базі цифрових технологій створює інтегровану екосистему, яка забезпечує ефективне управління ресурсами та формує логіку обробки даних, інформуючи керівництво про наявні можливості підприємства.