СТРУКТУРА ВИТРАТ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇЇ РОЛЬ У ПРИЙНЯТТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Комчатних, О. В.; Левіщенко, О. С. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті досліджено структуру витрат транспортних підприємств та обґрунтовано її роль як інформаційної основи прийняття управлінських рішень. Розкрито економічну природу транспортної послуги та охарактеризовано особливості функціонування транспортних підприємств, що визначають специфіку формування витрат у транспортній діяльності. Встановлено, що транспортна послуга має нематеріальний характер і характеризується одночасністю виробництва та споживання, неможливістю накопичення, а також похідним характером попиту на перевезення. Такі особливості зумовлюють необхідність постійної готовності транспортних підприємств до здійснення перевезень, що впливає на рівень і структуру витрат, пов’язаних із утриманням і експлуатацією рухомого складу, забезпеченням його технічної справності та організацією транспортного процесу. Проаналізовано склад і структуру витрат транспортних підприємств, а також їх класифікацію за економічними елементами та статтями калькулювання відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку та галузевих методичних рекомендацій. Визначено особливості формування собівартості перевезень, зокрема значну частку матеріальних витрат, витрат на паливо і мастильні матеріали, витрат на оплату праці персоналу, амортизаційних відрахувань, а також витрат, пов’язаних із утриманням і експлуатацією транспортних засобів. Показано зв’язок витрат транспортних підприємств з показниками транспортної роботи, що дає змогу оцінювати витрати у розрахунку на одиницю транспортної роботи та здійснювати порівняльний аналіз ефективності перевезень. Охарактеризовано роль обліку витрат і системи калькулювання собівартості перевезень у формуванні інформаційної бази управління діяльністю транспортних підприємств. Обґрунтовано значення економічного аналізу витрат як інструменту оцінювання ефективності використання ресурсів, визначення факторів зміни витрат та виявлення резервів підвищення ефективності діяльності підприємств. Доведено, що аналіз структури витрат транспортних підприємств є важливою передумовою управління витратами, формування собівартості перевезень та прийняття обґрунтованих управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності діяльності транспортних підприємств.