АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ТА ПРОТИПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА В ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Кудла, Н. Є.; Миронов, Ю. Б. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-прикладний аналіз безпеки як багатовимірної категорії у готельному бізнесі з акцентом на управлінські механізми її забезпечення та функціонування системи протипожежного захисту. Розглянуто сутність поняття «безпека» у міждисциплінарному вимірі, що охоплює фізичну, економічну, соціальну й інституційну складові, а також обґрунтовано необхідність системного підходу до управління безпекою в закладах розміщення. Встановлено, що безпека у готельному господарстві формується як результат узгодженої взаємодії власників, персоналу, гостей, державних інституцій і місцевих громад, а її ефективність залежить від рівня організаційної підготовки, інформаційної відкритості та превентивних заходів. Особливу увагу приділено питанням антикризового управління та протипожежної безпеки як ключових складових системи захисту готельних об’єктів. Проаналізовано нормативно-правові вимоги до забезпечення пожежної безпеки в готелях, роль внутрішньої документації, навчання персоналу та інформування гостей. Обґрунтовано значення розроблення та впровадження антикризових планів дій у надзвичайних ситуаціях, що передбачають постійну готовність до реагування на ризики техногенного, природного та соціального характеру. Емпірична частина дослідження базується на результатах анкетування гостей і працівників одного з готелів Львівщини, спрямованого на виявлення рівня обізнаності щодо елементів системи протипожежного захисту. Встановлено, що більшість респондентів відчувають загальне відчуття безпеки під час перебування у готелі, однак володіють низьким рівнем поінформованості про функціонування протипожежних засобів і процедур евакуації. Узагальнення отриманих результатів свідчить про необхідність посилення комунікації між персоналом і гостями, удосконалення інформаційно-роз’яснювальної роботи та формування культури безпеки як важливої складової управління готельним підприємством.