СТРАТЕГІЇ ПІДСАНКЦІЙНИХ ОБ’ЄКТІВ ЩОДО ПРОТИДІЇ СПЕЦІАЛЬНИМ ОБМЕЖУВАЛЬНИМ ЗАХОДАМ - Радик, В. В. (Підприємництво і торгівля, 2026)
Зіткнувшись із незаконними чи небажаними діями іноземних об’єктів або держав, країна може вирішити запровадити спеціальні обмежувальні заходи, щоб вплинути на об’єкт та зумовити позитивну зміну поведінки. Втім, стримуючий ефект санкцій може бути частково знижений підсанкційними об’єктами через використання стратегій протидії. Відповідно накладачі санкцій змушені враховувати такі стратегії для забезпечення ефективності санкцій. Стаття присвячена стратегічним аспектам поведінки об’єктів санкцій у частині протидії спеціальним обмежувальним заходам, які до них застосовані. Розглянуто їхні основні реакції на накладення санкцій, а саме задоволення вимог накладача, обхід санкцій та підрив санкцій. Обхід санкцій визначено як проведення заборонених торговельних чи фінансових відносин між об’єктом санкцій та накладачем. Розрізнено внутрішній обхід санкцій, коли фірма накладача свідомо бере участь у таких відносинах, та зовнішній обхід, коли об’єкт санкцій обманом приховує свій підсанкційний статус. Використовуючи положення економічної теорії злочинів і покарань, описано поведінку об’єктів санкцій та виведено умови вибору стратегії протидії з урахуванням поточного рівня санкційного тиску, його необхідного рівня та витрат на обхід санкцій. Наведено деякі контрстратегії, які накладач може використовувати у відповідь на відмову об’єкта задовольнити його вимоги. Припускаючи, що різні види підсанкційних об’єктів мають власні схильності у виборі стратегії протидії спеціальним обмежувальним заходам, описано деякі особливості такого вибору серед об’єктів, діяльність яких пов’язана з корупцією, порушенням прав людини, наркоторгівлею та іншими видами незаконної торгівлі, торгівлею зброєю, тероризмом/кібертероризмом, а також недемократичними режимами влади та ініціаторами чи добровільними учасниками збройного конфлікту. Особливу увагу приділено поведінці підсанкційних країн та відзначено їхні широкі можливості в протидії санкціям. Результати дослідження поглиблюють наше розуміння поведінки злочинців, щодо яких застосовано міжнародні санкції, та корисні для державних органів у сфері санкційного контролю та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.