ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - Русавська, В. А.; Кожухівський, С. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті досліджено особливості цифрової трансформації підприємств ресторанного бізнесу в умовах сучасних технологічних змін та зростаючої конкуренції на ринку послуг індустрії гостинності. Метою статті є комплексне дослідження теоретичних та практичних засад цифрової трансформації ресторанного бізнесу та обґрунтування напрямів впровадження інноваційних цифрових технологій як інструменту підвищення ефективності управління, якості сервісу та конкурентоспроможності закладів індустрії гостинності. Методи дослідження: застосовано методи логічного узагальнення – при визначенні сучасних тенденцій цифрової трансформації індустрії гостинності; системний підхід та системно-структурний аналіз – при аналізуванні інноваційних заходів щодо підвищення конкурентоспроможності; функціональний аналіз – при адаптуванні упровадження цифрових технологій під впливом трансформаційних змін в мінливих умовах сучасного ринку. Обґрунтовано роль цифрових технологій як ключового інструменту підвищення ефективності управління, якості сервісу та рівня персоналізації обслуговування. Розглянуто можливості впровадження CRM-, POS- та BI-систем, мобільних застосунків, систем онлайн-бронювання, інтерактивних цифрових меню та VR-рішень як елементів єдиної цифрової системи ресторанного підприємства. Встановлено, що ключовим напрямом розвитку сучасних закладів ресторанного бізнесу є впровадження комплексних цифрових рішень, зокрема CRM-, POS- та BI-систем, які забезпечують систематизацію даних, підвищення оперативності прийняття управлінських рішень та покращення контролю за ресурсами підприємства. Визначено вплив цифровізації на формування клієнтського досвіду, підвищення лояльності споживачів та зміцнення конкурентних позицій закладів ресторанного бізнесу. Стверджено, що значна роль належить інструментам цифрової взаємодії зі споживачами, таким як мобільні застосунки, системи онлайн-бронювання, інтерактивні цифрові меню та віртуальні тури, що забезпечують формування цілісного цифрового клієнтського досвіду. Обґрунтовано доцільність комплексного підходу до цифрової трансформації як стратегічного напряму розвитку підприємств індустрії гостинності. Окреслено перспективи розвитку українського ресторанного бізнесу, що ґрунтуються на подальшій інтеграції цифровізації та інноваційних технологій в контексті цифрової трансформації індустрії гостинності.