ESG-ІНВЕСТИЦІЇ ЯК ДРАЙВЕР РОЗВИТКУ БРЕНДУ ПІДПРИЄМСТВ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Сало, Я. В.; Магдич, Ю. О. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті розглянуто роль ESG-інвестицій у формуванні та зміцненні іміджу компаній енергетичної інфраструктурних у контексті сучасних економічних перетворень та зростаючих вимог до сталого розвитку. Важливість цієї теми обумовлена зростаючим впливом екологічних, соціальних та управлінських критеріїв на привабливість компаній для інвесторів, їхню репутацію та конкурентоспроможність на національних та міжнародних ринках. У статті аналізується сутність та ключові компоненти ESG-підходу, включаючи корпоративну екологічну відповідальність, соціальну взаємодію із зацікавленими сторонами та ефективні механізми корпоративного управління. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку сталого фінансування та поширення ESG-інвестицій у світовій та європейській економіці. Уточнено економічну природу ESG-інвестування як інтегрованого підходу до прийняття інвестиційних рішень, що поєднує фінансові та нефінансові показники діяльності підприємств. Встановлено, що інтеграція ESG-критеріїв у корпоративну діяльність не лише сприяє зниженню екологічних та соціальних ризиків, а й підвищує ефективність управління, полегшує доступ до фінансових ресурсів та формує позитивну ділову репутацію. Зокрема, наголошується на ролі фінансових інструментів декарбонізації, особливо зелених облігацій та імпакт-інвестицій, які стали важливими механізмами залучення капіталу для реалізації проектів сталого розвитку. Обґрунтовано значення ESG-підходу для розвитку корпоративного бренду, який дедалі більше формується під впливом нематеріальних активів, зокрема довіри стейкголдерів, рівня прозорості та соціальної відповідальності бізнесу. Також розглянуто особливості застосування принципів ESG у діяльності компаній українського енергетичного сектору. Дослідження показує, що використання критеріїв ESG сприяє підвищенню прозорості корпоративної діяльності, зміцненню довіри інвесторів, партнерів та суспільства, а також створенню сприятливих умов формування стійкого корпоративного бренду. Встановлено, що ESG-інвестиції можуть стати важливим інструментом підвищення конкурентоспроможності компаній енергетичної інфраструктури та забезпечення їхнього довгострокового розвитку.