ЕНЕРГЕТИЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У СФЕРІ ТОРГІВЛІ: ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Фединець, Н. І.; Коцупей, В. М. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті обґрунтовано, що в умовах зростання вартості енергоресурсів, посилення конкурентного середовища та впровадження принципів сталого розвитку енергетичний менеджмент набуває ключового значення для підвищення операційної ефективності підприємств сфери торгівлі. Енергетичний менеджмент розглядається як системний управлінський інструмент, що охоплює планування, моніторинг, аналіз і оптимізацію процесів енергоспоживання з метою зниження витрат та підвищення результативності операційної діяльності. Акцентовано увагу на специфіці енергоспоживання торговельних підприємств, зокрема у сфері освітлення, холодильного обладнання, кліматичних систем та інформаційно-технологічної інфраструктури. Аналіз сучасних наукових досліджень свідчить, що провідні вчені трактують енергетичний менеджмент як інтегровану систему організаційних, технічних та економічних заходів, спрямованих на раціональне використання енергетичних ресурсів. Визначено, що впровадження ефективної системи енергетичного менеджменту сприяє не лише скороченню операційних витрат, але й підвищенню продуктивності праці, надійності бізнес-процесів, екологічної відповідальності та репутаційної привабливості торговельних підприємств. У статті підкреслено важливість формування чіткої енергетичної політики, запровадження енергетичного аудиту, використання цифрових технологій моніторингу та залучення персоналу до процесів енергозбереження. Обґрунтовано доцільність інтеграції енергетичного менеджменту в загальну систему операційного управління підприємствами торгівлі. Доведено, що застосування сучасних інструментів енергетичного менеджменту є ефективним шляхом підвищення операційної ефективності, забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку торговельних організацій. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на розроблення та апробацію практичних моделей впровадження систем енергетичного менеджменту на підприємствах сфери торгівлі з урахуванням їх масштабу, формату та організаційних особливостей. Перспективним напрямом є дослідження ефективності використання цифрових інструментів моніторингу енергоспоживання, систем автоматизації та елементів штучного інтелекту в управлінні енергетичними ресурсами. Окремої уваги потребує оцінювання впливу заходів енергетичного менеджменту на ключові показники операційної ефективності, фінансові результати та екологічну сталість торговельних підприємств, а також аналіз ролі організаційної культури й мотивації персоналу у забезпеченні результативності енергозберігаючих ініціатив.