СТРАТЕГІЧНІ ЗАСАДИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ У СУЧАСНИХ УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Швед, В. В.; Євась, Т. В.; Малишева-Скопчак, В. В. (Підприємництво і торгівля, 2026)
У статті досліджено стратегічні засади антикризового управління підприємством у сучасних умовах нестабільності. Обґрунтовано, що кризові явища є закономірним супутником функціонування підприємства в ринковому середовищі та можуть виникати на всіх стадіях його життєвого циклу. Визначено, що за відсутності своєчасного реагування короткочасні порушення здатні трансформуватися у затяжну кризу, яка супроводжується зниженням ефективності діяльності, втратою конкурентних позицій і загрозою банкрутства. Наголошено, що в сучасних українських реаліях кризогенність середовища посилюється впливом воєнного стану, логістичних ускладнень, енергетичних обмежень, ринкової турбулентності та загального зростання невизначеності. З’ясовано, що антикризове управління не слід зводити лише до сукупності оперативних заходів, спрямованих на подолання наслідків кризи, оскільки його результативність безпосередньо залежить від здатності підприємства здійснювати ранню діагностику загроз, аналізувати зовнішні й внутрішні чинники дестабілізації, оцінювати масштаб кризових проявів і формувати адекватну стратегію реагування. Встановлено, що ефективна антикризова стратегія має поєднувати функціональні та ситуаційні управлінські рішення, спиратися на сценарне прогнозування, критичний перегляд чинної стратегії, місії та системи цілей підприємства, а також передбачати використання комплексу заходів фінансового оздоровлення, організаційної адаптації та превентивного моніторингу. Доведено, що стратегічний підхід до антикризового управління забезпечує не лише локалізацію кризових процесів, а й створює передумови для відновлення стійкості, зміцнення конкурентоспроможності та переходу підприємства до нової траєкторії розвитку. Зроблено висновок, що антикризове управління підприємством доцільно розглядати як безперервний процес стратегічного характеру, спрямований на попередження криз, мінімізацію їх наслідків і формування довгострокової життєздатності підприємства в нестабільному середовищі.