КРИПТОВАЛЮТА – ВИЗНАЧЕННЯ, ФУНКЦІЇ, ПЕРЕВАГИ ТА РИЗИКИ - Стойка, Маріана (Підприємництво і торгівля, 2021)
“Віртуальна валюта” з’явилась досить недавно, історія становлення якої налічує близько 13 років. Будучи достатньо новим економічним інструментом, вона викликає інтерес та бурхливі реакції, особливо з точки зору визначення, а також щодо кумулятивних наслідків, які криптовалюта має в економічному світі. Питання криптовалюти стає суперечливим через те, що, будучи економічним інструментом абсолютної новизни, вона відображається в законодавстві небагатьох країн світу. Одне з визначень характеризує віртуальну валюту як цифрове представлення вартості, яка не випущена або гарантована центральним банком або державним органом, яка не обов’язково пов’язана із законною валютою і яка не має юридичного статусу валюти, але може бути прийнята фізичними або юридичними особами як засіб обміну і може передаватися, зберігатися та торгуватися електронними засобами. Оцінка публікацій про криптовалюти показала, що більшість із них пов’язані зі спробами встановити законодавчу роботу в сільському господарстві для роботи віртуальних валют. Функціями криптовалют, які ми визначили, є: функція обміну та оплати, накопичувальна функція, інвестиційна функція та залучення коштів, необхідних для діяльності. Таким чином, ми встановили, що віртуальні валюти, як і фідуціарні, виконують роль платіжних засобів, засобів накопичення, засобів капіталізації та інвестицій. Також, в рамках цього дослідження нам вдалося висвітлити основні особливості криптовалют. Серед основних характеристик криптовалют ми виділяємо: високий ступінь безпеки, максимальну швидкість транзакцій, повну свободу від фінансових організацій, незворотність операцій, повну анонімність транзакцій, відкритий код, їх можна “видобувати”. Іншим підходом було визначення переваг, недоліків та ризиків використання криптовалют. Основні переваги використання криптовалют пов’язані такими характеристиками: це реальна альтернатива класичним банківським послугам, свобода ринку, конфіденційність транзакцій, висока швидкість транзакцій, альтернативний спосіб оплати, збільшення клієнтської бази тощо. З іншого боку є деякі недоліки. Вони пов’язані з наступними ризиками: правова невизначеність, волатильність ринку, низький ступінь прийняття, незахищені крипто-гаманці, ризики, пов’язані з використанням у незаконних або злочинних цілях, ризики відмивання грошей. Беручи до уваги загальну тенденцію цифровізації суспільства, частка та значення фіатних валют, як правило, зменшуватимуться на користь віртуальних валют. Криптовалюти стають реальною альтернативою фізичним валютам, але головним її недоліком є те, що державні органи поки не контролюють їх.