ПОСТКОРОНАВІРУСНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МІКРОПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНАЛЬНОЇ СФЕРИ ТУРИЗМУ - Цвілий, С. М.; Василичев, Д. В.; Галан, О. Є. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті досліджено науковий досвід розробки оптимальних кроків до систематичного бачення комплексної стратегії з урахуванням інтересів фірм у посткоронавірусний період розвитку вітчизняного туристичного регіону. Досліджено теоретичну основу сутності поняття "безпека в туризмі" та запропоновано власне бачення його сучасного змісту. Встановлено, що у перспективі розвитку туристичної галузі після коронавірусу існує необхідність переглянути підходи до формування та забезпечення економічної безпеки з метою підтримання стабільного стану підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках як у реальному, так й у цифровому середовищі. Визначено, що структура економічної безпеки регіональної туристичної сфери матиме такі складові: екологічну, фінансову, інвестиційну, соціальну, інноваційну, функціональну; склад системи економічної безпеки туристичного мікропідприємства логічно виражається компонентами: туристичний, технічний та економічний, фінансовий, кадровий, інформаційний. Сформульовано завдання економічної безпеки туристичного підприємства регіону у посткоронавірусний період трансформації бізнесу. Зроблено висновок, що концепція створення механізму економічної безпеки в регіональній сфері туризму передбачає гармонійну систему поєднання пріоритетних інтересів підприємства та навколишнього середовища. Сформовано основні етапи методології розвитку системи економічної безпеки мікропідприємства регіональної сфери туризму у посткоронавірусному діловому просторі. Це один з пріоритетних напрямів посилення економічної безпеки туристичного мікропідприємництва у регіоні: інструменти політики на макрорівневій ієрархії економічного управління та інструменти політики на ієрархії економічного управління на мезорівні. Схематично показано структуру управлінських функцій місцевої влади у напрямку формування безпечного середовища для туризму. Представлені основні вимоги до визначення концепції економічної безпеки сектору мікробізнесу в туризмі регіону.