АВС-АНАЛІЗ ЯК ДІЄВИЙ АНАЛІТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ В СИСТЕМАХ МАРКЕТИНГУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

PDF

Ключові слова

АВС-аналіз
меню ресторану
стимулювання продажів
обсяг продажу
виручка
валовий прибуток
собівартість
ціноутворення

Як цитувати

Іваненко, В. О., Боцян, Т. В., & Клімова, І. О. (2022). АВС-АНАЛІЗ ЯК ДІЄВИЙ АНАЛІТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ В СИСТЕМАХ МАРКЕТИНГУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА . Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (7), 5-15. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-1

Анотація

Сучасні динамічні зміни середовища вимагають від закладів ресторанного господарства постійного контролю та аналізу їх меню. Крім того, щоб ресторанний бізнес стабільно приносив прибуток, необхідно вміти працювати з цінами, асортиментом та просуванням. Недостатньо просто сформувати меню, встановити ціни на страви і заспокоїтися. Вводити нові страви або видаляти звичні потрібно розумно: знати, що користується популярністю у відвідувачів, які позиції приносять прибуток за рахунок великої маржі, а які позиції мають потенціал щодо попиту, але вимагають доопрацювання. У статті обгрунтовано доцільність застосування АВС-аналізу меню як одного із самих ефективних інструментів ціноутворення та аналізу виручки ресторану. Запропновано розширити можливості класичного АВС-аналізу та доведено доцільність використання в ресторанному бізнесі його багатовимірної моделі, яка передбачає поділ всього асортименту страв в меню на три групи за трьома параметрами: обсяг продажу (попит на страву), виручка (товарообіг) та валовий прибуток, що дозволяє отримати комплексну оцінку у вигляді позначення трьох обраних параметрів із 27 можливих варіантів: AAA (ідеальна позиція меню, лідер), ВВВ (страва популярна у певної групи гостей, приносить середній оборот та середній прибуток), ССС (кандидат на видалення з меню) тощо. Також описано механізм застосування АВС-аналізу до асортименту суші в японському ресторані та надано висновки по кожній із сформованих груп, що дозволило визначитися з тим, які позиції приносять найбільше прибутку закладу, які страви варто вивести, на які необхідно скоригувати ціну чи оптимізувати собівартість, а також виявити гастрономічні уподобання відвідувачів та спрогнозувати, які новинки можуть бути для них цікавими. Наведено рекомендації щодо шляхів зменшення собівартості страв з високим фудкостом та просування страв, які є найвигіднішими для закладу ресторанного господарства, через промо на тейбл-тентах і плейсматах, за рахунок відведення найкращого місця в меню та позначення спеціальними значками чи символами.

https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-1
PDF

Посилання

Мазур О.Є. Багатовимірний АВС-аналіз асортименту. Economics: time realities. Scientific journal. 2019. № 4(44). С. 80-90.

Силівейстр В. ABC-аналіз меню ресторану. 11 січня 2022. URL: https://joinposter.com/ua/post/abc-analiz-menyu-restoranu

Annaraud K., Raab C., Schrock, J. The Application of Activity-Based Costing in a Quick Service Restaurant. Journal of Foodservice Business Research. 2008. № 11. P. 23-44.

Ben Hadj Salem-Mhamdia A., Bejar Ghadhab B. Value management and activity based costing model in the Tunisian restaurant. International Journal of Contemporary Hospitality Management. 2012. № 24. P. 269-288.

Cokins G. Activity-based cost management: An executive guide. NY: John Wiley & Sons, Inc. 2001. 385 p.

Cooper R., Kaplan R.S. Profit priorities from activity-based costing. Harvard Business Review. 1991. № 69. P. 130-135.

Cooper R., Kaplan R. S. Activity based systems: Measuring the costs of resource usage. Accounting Horizons. 1992. № 6. P. 1-11.

Dopson E. ABC Analysis: How to Categorize Your Inventory. Inventory Management. Nov 16, 2021. URL: https://www.shopify.com/retail/abc-analysis

Jenkins A. ABC Analysis in Inventory Management: Benefits & Best Practices. Product Marketing Manager. October 2020. URL: https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/inventory-management/abc-inventory-analysis.shtml

Kostakis H., Boskou G., Palisidis G. Modelling activity-based costing in restaurants. Journal of Modelling in Management. 2011. № 6 (3). Р. 243-257.

Raab C., Mayer K., Shoemaker S. Menu engineering using activity-based costing: An exploratory study using a profit factor comparison approach. Journal of Hospitality and Tourism Research. 2009. № 34. P. 204-224.

Raab C., Zemke D.M. Activity-based costing in the restaurant industry: What’s past is prologue. Journal of Hospitality Financial Management. 2016. Vol. 24, Iss. 2. URL: https://schol00arworks.umass.edu/jhfm/vol24/iss2/5

Thieuleux E. ABC Analysis: Step-by-Step tutorial in Excel example. Inventory Management. URL: https://abcsupplychain.com/abc-analysis

Mazur, O. (2019), “Multidimensional ABC Analysis of the assortment”, Economics: time realities. Scientific journal, no. 4(44), pp. 80-90.

Syliveistr, V. (2022), “ABC Analysis of the restaurant menu”, available at: https://joinposter.com/ua/post/abc-analiz-menyu-restoranu (accessed 21 September 2022).

Annaraud, K., Raab, C. and Schrock, J. (2008), “The application of activity-based costing in a quick service restaurant”, Journal of Foodservice Business Research, no. 11, pp. 23-44.

Ben Hadj Salem-Mhamdia, A. and Bejar Ghadhab, B. (2012), “Value management and activity based costing model in the Tunisian restaurant”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, no. 24, pp. 269-288.

Cokins, G. (2001), Activity-based cost management: An executive guide, NY: John Wiley & Sons, USA.

Cooper, R. and & Kaplan, R.S. (1992), “Activity based systems: Measuring the costs of resource usage”, Accounting Horizons, no. 6, pp. 1-11.

Cooper, R. and Kaplan, R.S. (1991), “Profit priorities from activity-based costing”, Harvard Business Review, no. 69, pp. 130-135.

Dopson, E. (2021), “ABC Analysis: How to Categorize Your Inventory”, Inventory Management. URL: https://www.shopify.com/retail/abc-analysis

Jenkins, A. (2020), “ABC Analysis in Inventory Management: Benefits & Best Practices”, Product Marketing Manager, available at: https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/inventory-management/abc-inventory-analysis.shtml

Kostakis, H., Boskou, G., Palisidis, G., (2011), “Modelling activity-based costing in restaurants”, Journal of Modelling in Management, no. 6 (3), pp. 243-257

Raab, C. and Zemke, D.M. (2016), “Activity-Based Costing in the Restaurant Industry: What’s past is Prologue”, Journal of Hospitality Financial Management, vol. 24, available at: https://scholarworks.umass.edu/jhfm/vol24/iss2/5 (accessed 13 September 2022).

Raab, C., Mayer, K. and Shoemaker, S. (2009), “Menu engineering using activity-based costing: An exploratory study using a profit factor comparison approach”, Journal of Hospitality and Tourism Research, no. 34, pp. 204-224.

Thieuleux, E. “ABC Analysis: Step-by-Step tutorial in Excel example. Inventory Management”, available at: https://abcsupplychain.com/abc-analysis (accessed 9 August 2022).