АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ СОКІВ І СОКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

  • О. В. Бабій Київський національний торговельно-економічний університет
  • Є. В. Бондаренко Київський національний торговельно-економічний університет
  • Д. С. Івченко Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: сік, соковий напій, нектар, ринок, власна торгова марка, експорт, імпорт

Анотація

Динамічність ринку соків і сокової продукції та значна кількість виробників зумовлюють певну складність отримання та аналізу інформації для відстеження тенденцій його розвитку. У зв’язку з економічною кризою виробники розширюють асортимент соковмісних напоїв та нектарів за рахунок скорочення виробництва натуральних соків. За період з 2012 по 2017 роки в Україні відбувається скорочення виробництва соків. Якщо у 2012 році обсяги виробництва становили 452 тис. тонн, то вже у 2015 році цей показник скоротився на 41,6% і складав 264 тис. тонн, у 2016 – 243 тис. тонн, а у 2017 – 186 тис. тонн. Зниження попиту на соки в Україні та знецінення національної валюти змусило виробників розширювати сферу збуту, виходячи на європейський ринок. Попри тривале зменшення обсягів експорту в період з 2012 по 2016 роки, у 2017 році все ж вдалося збільшити експорт на 13,7% у порівнянні з 2016 р. Основними країнами-експортерами соку та сокової продукції є Польща, Німеччина, Австрія. Попит на сокову продукцію задовольняється переважно за рахунок внутрішнього виробництва.

Посилання

1. Вичавити соки. В Україні скорочується ви-пуск соків [Електронний ресурс] // UA 1. – Режим доступу : http://ua1.com.ua/publications/vichaviti-so-ki-v-ukrajini-skorochuetsya-vipusk-sokiv-7439.html.
2. Офіційний сайт Державної служби статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://-www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/pr/prm_ric/prm_ric_u/ vov2005_u.html.
3. Офіційний сайт Державної фіскальної служби України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://sfs.gov.ua/ms/f11.
4. Рынок соков Украины: обзор 2016 года [Элек-тронный ресурс] // РБК-Украина. Исследования рынков. – Режим доступа : http://marketing.rbc.ua-/news/15.08.2016/8379.
5. Анализ рынков. Аналитические обзоры [Электронный ресурс]. – 2017. – Режим доступа : https://pro-consulting.ua/.
6. Року пільгового режиму було недостатньо для виходу на ринки ЄС [Електронний ресурс]. – 2016. – Режим доступу : http://agravery.com /uk/posts/show/-seo-vitmark-ukraina-roku-pilgovogo-rezimu-bulo-nedostatno-dla-vihodu-na-rinki-es.
7. Белінська С. Споживна цінність швидко-заморожених купажованих соків із м’якоттю / С. Бе-лінська, О. Дьяков // Товари і ринки. – 2014. - №2. - С. 95-105.
8. Мандрика В. Оцінка якості фруктових мультивітамінних соків і нектарів / В. Мандрика, А. Самойленко // Товари і ринки. – 2010. – № 1. – С. 127-133. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/j-pdf/tovary_2010_1_19.pdf.
9. Шквиря Н. О. Маркетингове дослідження поведінки споживачів на ринку соків / Н. О. Шквиря, Я. С. Сокіл // Економіка та підприємництво : зб. наук. пр. молодих учених та аспірантів : у 2 ч. – К. : КНЕУ, 2015. – Вип. 34–35, ч. 1. – С. 341-349.
10. Надточій І. І. Формування та реалізація конкурентної стратегії підприємств з виробництва соків : автореф. канд. екон. наук, спец. : 08.00.04 / І. І. Надточій. – Одеса : “Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України”, 2011. – 17 с.
Опубліковано
2018-07-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ