СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ КВІТНИКАРСТВА В УКРАЇНІ

  • І. В. Донцова Львівський торговельно-економічний університет
  • В. В. Гаврилишин Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: квітникарство, ринок квіткової продукції, зрізані квіти, горщикові рослини

Анотація

У статті викладено основні питання щодо формування ринку квітів в Україні, умови та перспективи його розвитку. Проаналізовано показники імпорту та експорту квітів в Україні за 2012-2017 роки та фактори, що визначають їх динаміку. Охарактеризовано світових лідерів із виробництва квіткової продукції у розрізі асортименту. Подано інформацію про вітчизняних учасників квіткової галузі і визначено проблеми, пов’язані з розвитком квітникарства в Україні і реалізацією готової продукції. Зроблено висновок, українські квіткарі ставлять за мету широко застосовувати можливості модернізації систем опалення, запровадження комп’ютерних технологій управління процесом вирощування, використання систем клімат-контролю, застосування крапельного зрошування, що виведе українське квітникарство на світовий рівень.

Посилання

1. Бутко М. П. Теоретичні засади становлення ринків флористичної продукції / М. П. Бутко, І. В. Соломаха // Регіональна економіка. – 2012. – №4(66). – С. 161-169.
2. Соломаха І. В. Методологічні засади оціню-вання ринкових потреб регіону в живих зрізаних квітах / Соломаха І. В. // Вісник Чернігівського дер-жавного технологічного університету. - 2013. - № 4 70). – С. 251-260.
3. Віннічук Ю. Як квіти потрапляють в Україну [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://biz.-censor.net.ua/resonance/3054437/ yak_kvti_potraplya-yut_v_ukranu.
4. Квітковий романс [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.business.ua/biznes/item-/3347-kvitkovij-romans.
5. У 2017 році імпорт квітів в Україну зріс на чверть [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://prm.ua/u-2017-rotsi-import-kvitiv-v-ukrayinu-zris-na-chvert.
6. Соломаха І. В. Вплив аукціонної діяльності на динаміку експорту-імпорту квіткової продукції Нідерландів / І. В. Соломаха, А. В. Жабинська // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2015. - № 4 (4). – С. 163-171.
7. Лахай П. З якої країни ваш букет? [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу: http://agroportal.-ua/ua/views/blogs/iz-kakoi-strany-vash-buket/.
8. Цвітуть і пахнуть. Вітчизняні виробники тро-янд витісняють з національного ринку західних конкурентів [Електронний ресурс] // Новое Время №28 від 11 серпня 2017 року. – Режим доступу: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/tsvitut-i-pahnut-vitchi-znjani-virobniki-trojand-vitisnjajut-z-natsionalnogo-ri-nku-zahidnih-konkurentiv-1642691.html.
9. Українські троянди виходять на зовнішні ринки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// ucab.ua/ua/pres_sluzhba/novosti /ukrainski_tro-yandi_vikhodyat_na_zovnishni_rinki?category=29779.
Опубліковано
2018-07-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ