ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КАВИ РІЗНИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ

  • Г. Я. Міневич Львівська комерційна академія
Ключові слова: кава натуральна розчинна, органолептичні показники, якість, безпечність, Кодекс Аліментаріус, балова шкала

Анотація

У статті розглянуто питання якості та безпечності кави натуральної розчинної, що реа-лізується торгівельною мережею м. Львова. Визначено вимоги стандартів Кодексу Аліментаріус до про-довольства, зокрема до кави. Встановлено вимоги національного стандарту до органолептичних показ-ників кави натуральної розчинної. Проаналізовано шкалу для балової оцінки за органолептичними показ-никами кави натуральної розчинної, яка базується на сучасних методиках сенсорного оцінювання якості продуктів. Здійснено дослідження якості зразків кави натуральної розчинної різних товаровиробників із використанням шкали для балової оцінки кави, запропонованої Кунділовською Т. А.

Посилання

1. Звіт щодо ринку кави [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dev.ico.org/documents/cmr-0310-e.pdf.
2. Баля Л. В. Комплексна оцінка якості кавових напоїв розчинних / Л. В. Баля // Товарознавчий вісник : зб. наук. праць. – Луцьк : Луцький НТУ, 2015. – Вип. 8. – С. 152-156.
3. Кунділовська Т. А. Інноваційні підходи до оцінювання кави натуральної розчинної / Т. А. Кунділовська // Товарознавство та інновації : зб. наук. праць. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2011. – Вип. 3. – С. 249-260.
4. Кунділовська Т. А. Розробка ефективної методики сенсорної оцінки кави натуральної розчинної / Т. А. Кунділовська, К. В. Коцієвська // Зб. наук. праць ОНАХТ. – Одеса : ОНАХТ, 2010. – Вип. 38, т. 2. – С. 453-459.
5. Про внесення змін до Закону України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” : Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2005. – № 50. – С. 40-41.
6. Что такое Кодекс Алиментариус / [пер. с англ.]. – М. : Весь Мир, 2006. – 40 с.
7. Сирохман І. В. Товарознавство продовольчих товарів : підручник / І. В. Сирохман. – К. : Знання, 2012. – 471 с.
8. Кава натуральна розчинна. Загальні технічні умови : ДСТУ 4394 : 2005. – Чинний від 2006-01-01. – К. : Держстандарт України, 2005. – 22 с. – (Державний стандарт України).
9. Родина Т. Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров : [учебник для студ. высш. учеб. заведений] / Т. Г. Родина. – М. : Академия, 2004. – 208 с.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ