РОЗРОБЛЕННЯ ШОКОЛАДУ НА ОСНОВІ КЕРОБУ З ДОДАВАННЯМ АРАХІСУ ТА НАСІННЯ СЕЗАМУ

  • М. В. Янчик Національний університет харчових технологій
  • В. В. Кійко Національний університет харчових технологій
  • М. В. Мазур Національний університет харчових технологій
Ключові слова: кероб, шоколад на основі керобу, перспективи використання, білковий склад, глі- кемічний індекс

Анотація

Метою статті є визначення перспектив використання керобу для виробництва шоко- ладу. Оскільки кондитерські вироби користуються великою популярністю серед населення, з метою зменшення їх негативного впливу на організм людини необхідно створити та науково обґрунтувати нові продукти покращеного інгредієнтного складу за рахунок використання нових видів спеціальної та екологічно чистої продовольчої сировини. У статті представлено загальну характеристику керобу, визначено, що він належить до функціональних харчових продуктів, що зумовлено його унікальним хімічним складом. Порівняльна характеристика керобу з какао-порошком показала, що кероб відріз- няється меншим вмістом жиру та білків, проте збагачений харчовими волокнами, мікро- та макро- елементами, його хімічний склад повністю збалансований за вмістом харчових речовин, вітамінів і мінералів. Також розглянуто дослідження вчених і науковців про можливість використання керобу в кондитерському виробництві, які показали, що він є перспективною сировиною і його використання дасть змогу розширити асортимент кондитерських виробів та підвищити їх біологічну цінність. У процесі досліджень здійснено порівняння білкового складу розробленого зразка шоколаду на основі керобу з додаванням насіння сезаму і арахісу з контрольними, а саме з шоколадом на основі керобу без добавок та шоколадом із вмістом какао-продуктів 60%. З отриманих результатів стало очевидно, що кількість білку в розробленому зразку шоколаду значно більша, ніж у контрольних зразках. Визначення глікемічного індексу розробленого зразка і контрольних зразків показало, що всі вони мають низький показник глікемічності, проте шоколад на основі керобу не містить доданий цукор, який підвищує рівень цукру в крові, тому його можуть споживати хворі на цукровий діабет. Подальші дослідження мають бути спрямовані на визначення фізико-мімічних та мікробіологічних показників розробленого зразку шоколаду на основі керобу.

Посилання

1. Pszczola D. 2003. Sweetener + sweetener enhances the equation. Food Technol. 57(11). Р 48–61.
2. Бойдуник Р.М. Перспективи використання керобу в кондитерській промисловості. Вісник Львівської комерційної академії. Серія товарознавча. 2014. № 14. С. 117–121.
3. Іоргачова К.Г., Макарова О.В., Гордієнко Л.В., Коркач Г.В. Технологія кондитерського виробництва. Практикум. Одеса, 2011. 208 с.
4. Кравченко М.Ф. Структурно-механічні властивості випечених бісквітних напівфабрикатів з додаванням борошна «Здоров’я» та порошку керобу. Харчова наука і технологія. 2015. Т. 9. С. 37–43.
5. Лібман М.А. Використання порошку керобу у технології кондитерських виробів. Научный взгляд в будущее. 2017. Выпуск 6. Т. 2. С. 36–39.
6. Олексієнко Н.В. Сучасні вимоги до забезпечення безпечності кондитерських виробів. Інноваційні технології у хлібопекарському виробництв, Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі : матеріали Міжнародних наук.-практ. конф., Київ, 11–13 вересня 2018 р. Київ : НУХТ, 2018. С. 105–107.
7. Кравченко М.Ф., Романовська О.Л. Органолептичний аналіз бісквітних напівфабрикатів «Здоров’я» та порошком керобу. Праці Таврійського державного агротехнологічного університет. 2019. Вип. 19, т. 2. 306 с.
8. Спосіб визначення показника глікемічності харчових продуктів: пат. 40063 України: МПК Ф 23L 1/10; заявл. 10.07.2008; опубл. 27.04.2009, Бюл. № 8.
9. Суркова А.Н., Сураева В.А. Кэроб – здоровая альтернатива какао. Технология и продукты здорового питания : материалы VII Международной научно-практической конференции. Саратов, 2013. С. 124–127.
10. Янчик М.В., Мазур М.В. Перспективи використання керобу у технології виробництва шоколаду. Матеріали 86 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті», 2–3 квітня 2020 р, Київ : НУХТ, 2020 р. Ч. 1. С. 99.
11. Гуменюк О.Л. Харчова хімія : Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт. Чернігів : ЧДТУ, 2013. С. 151.
Опубліковано
2021-05-11
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ