ANTIOXIDANT PROPERTIES OF INNOVATIVE INGREDIENTS FOR FOOD PRODUCTS
Abstract
The problem of oxidative processes character as the most common type of esculent fats spoilage is considered. Expounded the aspects of search and study of antioxidant properties of innovative ingredients for food pro-duction. The possibility of quality preservation of fat basis by using natural ingredients of vegetable origin is determined. The results of the study of the antioxidant effect on slowing the formation and accumulation of primary and secondary products of fat oxidation are defined. It is shown that the use of powdered linden tree flowers, black elderberry flowers and cranberry fruits contribute slowdown of peroxidation number in 1,3-1,9 times. Spectrometric method proved high antioxidant activity of additives hampering the increase in the number of secondary oxidation products by the reaction with TBARS in 1,2-1,3 times. The application of the studied additives as innovative ingredients in food production is substantiated.
References
2. Табакаева О. В. Сравнение стойкости к окис-лению и гидролизу купажированных растительных масел / О. В. Табакаева // Масложировая промыш-ленность. – 2009. – № 2. – С. 13-15.
3. Бабий Н. В. Дигидрокверцетин – природный антиоксидант ХХІ века / Н. В. Бабий, Д. Б. Пеков // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2009. – № 7. – С. 46-47.
4. Демидов І. М. Дослідження механізму анти-оксидантного впливу соняшникового фосфатидного концентрату на окиснення соняшникової олії / І. М. Демидов, А. О. Демидова, Л. В. Пешук // Хар-чова промисловість. – 2010. – № 9. – С. 7-10.
5. Terpinc P. Antioxidant properties of 4-vinil deri-vaties of hydroxycinnamic acids / P. Terpinc, T. Polak, N. Šegatin // Food Chem. – 2014. – 128, № 1. – P. 62-69.
6. Catel Y. Radical Scaverging Activity and Perfo-mance of Novel Phenolic Antioxidants in Oils / Y. Catel, F. Aladedunye, R. Przybylski // J. Amer. Oil Chem. Soc. – 2015. – 89, № 1. – P. 55-66.
7. Shi Y. Dietary phytophenols act as scavengers of reducing radicals / Y. Shi, S. Yao, Z. Jia // Food Chem. – 2014. – 24, № 4. – P. 1322-1327.
8. Яшин Я. И. Природные антиоксиданты. Со-держание в пищевых продуктах и их влияние на здо-ровье и старение человека / Я. И. Яшин, В. Ю. Рыж-нев, А. Я. Яшин. – М. : ТрансЛит, 2009. – 212 с.
9. Батькова И. А. Получение экстрактов из выжи-мок и семян винограда с высокой антиокислитель-ной активностью / И. А. Батькова. Н. В. Макарова, И. А. Яшина // Пищевая промышленность. – 2014. – № 2. – С. 68-66.
10. Lu M. Antioxidant capacity and major phenolic compounds of spices commonly consumed in China / M. Lu, B. Yuan, M. Zeng // Food Res. Int. – 2011. – 44, № 2. – P. 530-536.
11. Antioxidant and antiradical properties of cran-berry juice and exracts / S. Caillet, J. Côte, G. Doyon, J.-F. Sylvainv // Food Res. Int. – 2011. – 44, № 5. – P. 1408-1413.
12. Antioxidant of phenolic compounds from the stems of Entada phaseoloides / Y. Dong, H. Yang, Y. Peng, M. Wang // Chem. and Biodivers. – 2012. – 9, № 1. – P. 68-79.
13. Da Silva C. Chemical characterization, bio-active compounds, and antioxidant capacity of jussara fruit from Atlantic Forest in southern Brazil / C. Da Sil-va, V. Kunradi, C. Copetti // Food Res Int. – 2014. – 44, № 7. – P. 2128-2133.
14. Antioxidant activity of phenolic extracts from kenaf seedcake / A. Mariod, R. Ibrahim, M. Ismail, N. Ismail // Grasas y aceites. – 2014. – 63, № 2. – P. 167-174.