THE MODELLING FEATURES OF COMPLEX QUALITY INDEX OF MELTED CHEESE PRODUCTS OF FUNCTIONAL DIRECTION
Keywords:
complex index of quality, single index of quality, hierarchical structure of indexes of quality, ponderability of index, the melted cheese products of functional direction
Abstract
The general method of complex estimation of quality of commodities is resulted in the article. Taking into consideration nutrition requirements for mentally working people, the model of complex estimation of quality of melted cheese products is offered. The features of the use of this method and it basic advantages are analyzed. The calculation results of complex index of quality of melted cheese products are given.
References
1. Омельченко Н. В. Розробка програми для виз-начення комплексного показника якості товарів / Н. В. Омельченко, Л. М. Губа // Товарознавство та інновації. – 2009. – № 1. – С. 2 – 7.
2. Фомин В. Н. Квалиметрия. Управление каче-ством. Сертификация / В. Н. Фомин. – М.: ЭКМОС. – 2000. – 320 с.
3. Калейчук М. М. Квалиметрия: учебное по-собие / М. М. Калейчук. – [5-е изд., стереотип]. – М.: Издательство МГУ, 2007. – 200 с.
4. Машта Н. О. Нова шкала для оцінки якості плавлених сирів та плавлених сирних продуктів / Н. О. Машта // Вісник Львівської комерційної академії. Вип.10 / [ред. кол.: Б. Д. Семак, Н. І. Доманцевич, Л. І. Байдакова та ін.]. – Львів: видавництво ЛКА, 2009. – С. 12 – 18. – (Серія товарознавча).
5. Сири плавлені. Загальні технічні умови: ДСТУ 4635:2006. – [Чинний від 2007-07-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 18 с. – (На-ціональний стандарт України).
6. Наказ Міністерства охорони здоров’я Украї-ни "Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії": за станом на 18 лист. 1999 р. / Верховна Рада України. – Офіційний вісник України вiд 24.12.1999. – 1999 р. – № 49. - С. 340.
7. Поверин А. Д. Полиненасыщенные жиры – важнейший компонент продуктов функционально-го питания / А. Д. Поверин // Хранение и пере-работка сельхозсырья, №7, 2008. – С. 35 – 38.
8. Рудаков О. Б. Обобщенный критерий пище-вой ценности жиров / О. Б. Рудаков, А. Н. Понома-рев, К. К. Полянский // Молочная промышленность. – 2004. – № 9. – С. 55 – 56.
9. Зобкова З. С. Функциональные цельномолоч-ные продукты / З. С. Зобкова // Молочная промыш-ленность. – 2006. – № 3. – С. 46 – 51; 2006. – № 4.– С. 68 – 70.
2. Фомин В. Н. Квалиметрия. Управление каче-ством. Сертификация / В. Н. Фомин. – М.: ЭКМОС. – 2000. – 320 с.
3. Калейчук М. М. Квалиметрия: учебное по-собие / М. М. Калейчук. – [5-е изд., стереотип]. – М.: Издательство МГУ, 2007. – 200 с.
4. Машта Н. О. Нова шкала для оцінки якості плавлених сирів та плавлених сирних продуктів / Н. О. Машта // Вісник Львівської комерційної академії. Вип.10 / [ред. кол.: Б. Д. Семак, Н. І. Доманцевич, Л. І. Байдакова та ін.]. – Львів: видавництво ЛКА, 2009. – С. 12 – 18. – (Серія товарознавча).
5. Сири плавлені. Загальні технічні умови: ДСТУ 4635:2006. – [Чинний від 2007-07-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 18 с. – (На-ціональний стандарт України).
6. Наказ Міністерства охорони здоров’я Украї-ни "Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії": за станом на 18 лист. 1999 р. / Верховна Рада України. – Офіційний вісник України вiд 24.12.1999. – 1999 р. – № 49. - С. 340.
7. Поверин А. Д. Полиненасыщенные жиры – важнейший компонент продуктов функционально-го питания / А. Д. Поверин // Хранение и пере-работка сельхозсырья, №7, 2008. – С. 35 – 38.
8. Рудаков О. Б. Обобщенный критерий пище-вой ценности жиров / О. Б. Рудаков, А. Н. Понома-рев, К. К. Полянский // Молочная промышленность. – 2004. – № 9. – С. 55 – 56.
9. Зобкова З. С. Функциональные цельномолоч-ные продукты / З. С. Зобкова // Молочная промыш-ленность. – 2006. – № 3. – С. 46 – 51; 2006. – № 4.– С. 68 – 70.
Published
2011-11-11
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS