ДОСЛІДЖЕННЯ ФЛАВОНОЇДНИХ СПОЛУК У ФІТОПОРОШКУ ІЗ ГІРЧАКА ЗМІЇНОГО ТА МОЖЛИВІСТЬ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБАХ

Ключові слова: гірчак зміїний, флавоноїди, екстрагування, рутин, хроматографія

Анотація

Досліджено технологічні параметри, що впливають на процес водної екстракції флавоноїдів у фітопорошку із коріння гірчака зміїного, та показано, що єдиним значущим фактором, що впливає на нього, є співвідношення сировини та розчинника, що своєю чергою дозволило запропонувати експрес-метод визначення водорозчинних флавоноїдів. Закономірності, виявлені під час розробки аналітичної методики визначення водорозчинних флавоноїдів у фітопорошку із гірчака зміїного, дозволили розробити новий спосіб одержання флавоноїдів (технічного рутину) на основі водної екстракції.
Розроблено методику кількісного визначення суми флавоноїдів у фітопорошку із коріння гірчака зміїного у перерахунку на рутин. Вивчено та підібрано оптимальні умови вилучення суми флавоноїдів із гірчака зміїного. Помилка одиничного визначення не перевищує 4,25%. Підібрано умови проведення екстрагування. Отримано густий екстракт фітопорошку із коріння гірчака зміїного. Досліджено якісний склад густого екстракту методами тонкошарової хроматографії, високоефективної рідинної хроматографії. Проведено кількісний аналіз визначення флавоноїдів густого екстракту фітопорошку із коріння гірчака зміїного спектрофотометричним методом. Підібрано оптимальні умови поділу та екстракції флавоноїдів. Отримані результати свідчать, що 75% концентрація етилового спирту є у вивченому діапазоні оптимальною. Основна маса флавоноїдів при цьому витягується розчинником уже в перші хвилини екстракції і надалі йде вилучення невеликих залишкових кількостей.
Встановлено, що сума флавоноїдів у перерахунку на рутин у досліджуваному зразку густого екстракту становить 6,28±0,099.
Доведено, що фітопорошок із коріння гірчака зміїного може використовуватися як природне джерело для отримання біологічно активних добавок у технологіях борошняних кондитерських виробів.

Посилання

1. Мазаракі А.А., Кравченко М.Ф. Технологія харчових продуктів функціонального призначення. Київ : КНТЕУ, 2012. 1116 с.
2. Кравченко М.Ф. Технологія продуктів з харчовими добавками рослинного походження для оздоровчого харчування : автореф. дис. … докт. техн. наук : 05.18.16. Київ, 2006. 34 с.
3. Державна фармакопея України. 1-е вид. Доповнення 2. Харків. 2008. 620 с.
4. Ярошенко Н.Ю. Використання фітопорошку з коріння гірчака зміїного у технологіях пряничних виробів. Збірник наукових праць. Технічні науки. Одесса : ОНАХТ, 2014. Вип. 46. Т. 1. С. 170–174.
5. Ярошенко Н.Ю. Підвищення харчової цінності пряників за рахунок внесення фітопорошків. Журнал « Харчова промисловість». 2016. Вип. 19. С. 10–14.
6. Ярошенко Н.Ю. Дослідження технологічних властивостей фітопорошків. Збірник наукових праць Київ : НУХТ, 2016. Вип. ІV, Т. 22. С. 192–198.
7. Kravchenko M., Yaroshenko N. Study into effect of plant supplements on the quality indicators of gingerbread and similar spice-cakes. Eastern- European Journal of Enterprise Technologies. 2017. No. 5/11 (89). Р. 45–54.
8. Спосіб приготування пряника із фітопорошком із коріння гірчака зміїного : пат. 110626 Україна. Ярошенко Н.Ю. № u 2016 04045 ; заяв. 14.04.2016 ; опубл. 25.10.2016, Бюл. № 20.
9. Гризодуб О.І., Євтіфєєва О.А., Проскуріна К.І. Особливості фармакопейних підходів щодо кількісного визначення лікарської рослинної сировини та сумарних фітопрепаратів. Харків : Фармаком, 2012. № 3. С. 7–31.
10. Hassing A., Liang X., Schwabl R., Stampfl K. Flavonoids and tannins: Plant-based antioxidants with vitamin character. Med. Hypothese. 2001. 52, № 5. P. 479–481.
Опубліковано
2022-05-06
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ