ФІЗИЧНІ, ТЕПЛОФІЗИЧНІ ПОКАЗНИКИ КУКУРУДЗИ ЦУКРОВОЇ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЗНИЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ КАЧАНІВ ПРИ ОХОЛОДЖЕННІ ТА ЗАМОРОЖУВАННІ

  • В. А. Колтунов Київський національний торговельно-економічний університет
  • С. Л. Шаповал Київський національний торговельно-економічний університет
  • А. В. Коваль Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: кукурудза цукрова, ентальпія, істинна густина, фізична густина, пористість, шпаруватість

Анотація

У роботі наведені результати експериментальних досліджень інтенсивності зниження температури в качанах кукурудзи цукрової при їх охолодженні та заморожуванні. На основі отриманих результатів розраховано інтенсивність зниження температури, відсоток усуненого тепла та тепло-вміст. Дослідження фізичних та теплофізичних властивостей качанів кукурудзи цукрової проводили за методичними вказівками, висвітленими в роботах А. С. Гінзбурга, М. А. Громова, В. З. Жадана, В. А. Кол-тунова. Дослідження здійснювалися на качанах кукурудзи цукрової Кокані F1 у молочній (технічній) стадії стиглості першої зав’язі.

Посилання

1. Гинзбург А. С. Теплофизические характеристи-ки картофеля, овощей и плодов / А. С. Гинзбург, М. А. Громов. – М. : Агропромиздат, 1987. – 272 с.
2. Данилов А. М. Холодильная технология пи-щевых продуктов / А. М. Данилов. – К. : Изда-тельское объединение “Вища школа”, 1974. – 256 с.
3. Жадан В. З. Теплофизические основы хране-ния сочного растительного сырья на пищевых пред-приятиях / В. З. Жадан. – М. : Пищевая промыш-ленность, 1976. – 238 с.
4. Колтунов В. А. Інтенсивність зниження і під-вищення температури цибуль залежно від їх роз-міру / В. А. Колтунов, І. М. Гордієнко // Вісник ХНАУ ім. В. В. Докучаєва. – 2013. – 9 (13). – С. 294-302. – (Серія “Рослинництво, селекція, насінництво, плодоовочівництво”).
5. Колтунов В. А. Технологія зберігання про-довольчих товарів : Лабораторний практикум / В. А. Колтунов. – К. : КНТЕУ, 2003. – 341 с.
6. Колтунов В. А. Харчові продукти. Фрукти, ягоди, овочі, гриби : підручник / В. А. Колтунов. – К. : КНТЕУ, 2013. – 484 с.
7. Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продук-ції та технології зберігання : монографія / В. А. Кол-тунов; КНТЕУ, 2004. Ч. 1 : Якість і збереженість картоплі та овочів. – 568 с.
8. Колтунов В. Швидкість охолодження плодів груші літніх сортів / В. Колтунов, В. Мазур // Ма-теріали міжнародної наук.-практ. конф. “Товаро-знавство і торговельне підприємництво: стан, проб-леми, перспективи”, 18-19 квітня 2013, КНТЕУ. – С. 66-71.
9. Кукуруза сахарная свежая (початки) : РСТ УССР 297-91. – [действует с 01.01.1992]. – К. : Госплан УССР. – 1991. – 10 с. – (Республиканский стандарт Украинской ССР).
10. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Организация и прове-дение исследований / [под общей ред. С. Ю. Джене-ева и В. И. Иванченко]. – Ялта : ИВиВ “Магарач”, 1998. – 152 с.
11. Плеханова Т. П. Цукрова кукурудза / Т. П. Плеханова. – Харків, 2011. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://divo-gorod.narod.ru.
12. Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним ме-тодом (ISO 2173:2003, IDT) : ДСТУ ISO 2173:2007. – [чинний від 2009-01-01]. – К. : Держспоживстан-дарт України, 2010. – 11 с. – (Національні стандар-ти України).
13. Семеняка І. Харчова кукурудза / І. Семеня-ка // TheUkrainianFarmer. – 2012. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.agrotimes.net/ harchova-kukurudza.html.
14. Скрипников Ю. Г. Прогрессивная техноло-гия хранения и переработки плодов и овощей / Ю. Г. Скрипников. – М. : Агропромиздат, 1989. – 159 с.
15. Физико-технические основы холодильной обработки пищевых продуктов / Г. Аверин, Н. Жу-равская, Э. Каухчешвили и др.; [под ред. Э. Каух-чешвили]. – М. : Агропромиздат, 1985. – 225 с.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ