ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ НАСІННЯ СОРТІВ АРАХІСУ

Ключові слова: арахіс, сорт, інтегральний скор, макроскладова, мікроскладова

Анотація

Анотація. У статті висвітлено формування технологічних властивостей насіння сортів арахісу за показниками біохімічного складу. Встановлено, що макроскладник мало змінюється залежно від сорту арахісу, проте мікроскладова насіння змінюється у великому діапазоні. Встановлено, що вміст жиру в насінні арахісу може становити 45,4–48,6 %, білка – 25,0–26,5, вуглеводів – 2,1–3,3, клітковини – 7,8–8,3 % за вологості 6,9–7,8 %. Необхідно відзначити, що 100 г насіння арахісу найбільше забезпечує добову потребу організму людини жиром – на 49,3–52,9 %. Найменше цю потребу забезпечує вуглеводами – на 2,1–3,3 %. Інтегральний скор для білка становив 26,9–28,5 %, а для клітковини – 36,5–41,5 % залежно від сорту. Всі досліджені сорти арахісу мали високу біологічну цінність за вмістом жиру та білка. Насіння сортів арахісу Валенсія українська, Валенсія 433 і Степняк є джерелом вітамінів – В6, В5, В9, В1, Е, В3 та мінеральних елементів – Mn, Se, Zn, Fe, Сu, Р, Mg, оскільки мають найвищий інтегральний скор. Зерно сортів Вірджинія 936 і Періс поступаються іншим сортам за одним або кількома складовими. Результати досліджень свідчать, що з п’яти зразків арахісу сорти Валенсія українська та Валенсія 433 мали високий інтегральний скор для всіх вітамінів. У сорту Степняк цей показник був високим, крім вітаміну В1. Так, встановлено, що найвищий інтегральний скор був для вітаміну В3 – 87,9–133,6 % залежно від сорту. Найменше добову потребу організму людини 100 г насіння забезпечувало вітаміном С – на 3,2–5,2 %. Інтегральний скор для вітамінів В9, В1 і Е був на рівні 43,4–68,7 % залежно від сорту арахісу. Інтегральний скор для вітамінів В6 і В5 становив 24,6–35,0 % залежно від сорту арахісу. найвищий інтегральний скор мало 100 г насіння для магнію – 74,3–80,0 % залежно від сорту арахісу. Добову потребу в фосфорі 100 г насіння арахісу забезпечувало на 61,8–63,6 % залежно від сорту. Найнижчий інтегральний скор був для натрію – 0,3–0,5 %, що зумовлено високою потребою організму людини (4000 мг/добу). Добову потребу для міді 100 г насіння арахісу забезпечувало на 55,0 %. Інтегральний скор для Fe, Zn, Se і Mn була на рівні 18,0–35,7 %, а для Ca і S – 4,9–7,5 % залежно від сорту арахісу.

Посилання

1. Любич В. В. Значення виду жирозамінника в технології кексів. Вісник Уманського НУС. 2022. № 1. С. 88–94.
2. Bhatti I.A., Shahid S.A.M., Asi M.R., MehboobS. Quality index of oils extracted from γ-irradiated peanuts (Arachis hypogaea L.) of the golden and bari varieties. Applied Radiation and Isotopes. 2010. Vol. 68, Issue 12. Р. 2197–2201.
3. Nakai V.K., Rocha L.O., Gonçalez E., Fonseca H., Ortega, E.M.M., Corrêa B. Distribution of fungi and aflatoxins in a stored peanut variety. Food Chemistry. 2008. Vol. 106. Р. 285–290.
4. Liu H., Li H., Gu J., Deng L., Ren L., Hong Y., Lu Q., Chen X., Liang X. Identification of the Candidate Proteins Related to Oleic Acid Accumulation during Peanut (Arachis hypogaea L.) Seed Development through Comparative Proteome Analysis. Int J Mol Sci. 2018. Vol. 19(4). Article number 1235.
5. Yoshida H., Hirakaw Y., Tomiyamaa Y., Nagamizu T., Mizushina Y. Fatty acid distributions of triacylglycerols and phospholipids in peanut seeds (Arachis hypogaea L.) following microwave treatment. Journal of Food Composition and Analysis. 2005. Vol. 18. Р. 3–14.
6. Yoshida H., Shigezaki J., Takagi S., Kajimoto G. Variations in the composition of various acyl lipids, tocopherols and lignans in sesame seed oils roasted in a microwave oven. Journal of the Science of Food and Agriculture. 1995. Vol. 68. Р. 407–415.
7. Любич В. В. Продуктивність сортів і ліній пшениць залежно від абіотичних і біотичних чинників. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2017. Вип. 95. С. 146–161.
8. Любич В. В., Войтовська В.І., Сторожик Л. І., Приходько В. О. Характеристика жирно-кислотного складу олії сорго залежно від сортових особливостей. Новітні агротехнології. 2022. № 3. С. 5–13.
9. Kaya C., Hamamci C., Baysal A., Akba O., Erdogan S., Saydut A. Methyl ester of peanut (Arachis hypogea L.) seed oil as a potential feedstock for biodiesel production. Renewable Energy. 2009. Vol. 34. Р. 1257–1260.
10. Ingale S., Shrivastava S.K. Nutritional study of new variety of groundnut (Arachis hypogaea L.) JL-24 seeds. African Journal of Food Science. 2011. Vol. 5 (8). Р. 490–498.
11. Sebeia K., Gnoumaa A., Herchia W., Sakouhia F., Boukhchina S. Lipids, proteins, phenolic composition, antioxidant and antibacterial activities of seeds of peanuts (Arachis hypogaea L.) cultivated in Tunisia. Biol. Res. 2013. Vol.46(3). Р. 257–263.
12. Любич В. В., Войтовська В.І. Жирнокислотний склад насіння різних сортів арахісу та його харчова цінність. Збірник Уманського НУС. 2022. Вип. 100. С. 34–40.
13. Любич В. В. Біологічна цінність білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Зб. наук. пр. Уманського НУС. 2016. Вип. 89. С. 199–206.
14. Любич В. В., Войтовська В. І., Третьякова С. О., Климович Н. М. Технологічне оцінювання якості насіння сої залежно від сорту. Вісник Уманського НУС. 2020. № 2. С. 32–37.
Опубліковано
2023-07-27
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ