ЖИВІ ЗРІЗАНІ КВІТИ: ІДЕНТИФІКАЦІЯ, СКЛАДОВІ ЯКОСТІ ТА ЕКСПЕРТИЗИ

Ключові слова: живі зрізані квіти, ідентифікація, сортування, оцінка якості, інтродукція, бутон, чашолистки, пелюстка, габітус, сенсорні та сортові ознаки ідентифікації, прекулінг.

Анотація

Анотація. В статті проаналізовано сучасний стан результатів товарознавчих досліджень живих зрізаних квітів, ознаки можливої їх товарної ідентифікації, складові формування якості та експертизи, чинники, які впливають на збереження властивостей та декоративності. Показано, що за останні декілька десятків років ринок живих зрізаних квітів набуває світових масштабів. Розглянуто вплив фенологічних фаз у річному циклі розвитку рослини, що характеризується чітко вираженими зовнішніми змінами за морфологічними ознаками вегетації, бутонізації, цвітіння, плодоношення, відносного спокою, відмирання. Виокремлено фази появи надземних органів вегетативного відновлення, тривалість життєдіяльності рослин (час вегетації), тривалість росту та цвітіння. Увага приділена збереженню габітусу: властивій у природі життєвій формі. Показано, що найвищою оцінкою декоративності тієї чи іншої квіткової культури є використання її після зрізання для реалізації у вигляді букетних композицій. Зрізані квіти повинні мати високі декоративні властивості. Саме цей показник є визначальним під час реалізації квіткової продукції. При виборі видів рослин в якості декоративних істотну роль відіграє наявність квітки. При цьому важливими є властивості саме квітки – розмір, форма, колір, запах, збереження форми суцвіття після цвітіння та ін. Розглянуто морфологічні ознаки виявлення відмінності, однорідності та стабільності живих зрізаних квітів. Детально проаналізовано ідентифікаційні ознаки сортів троянд, спираючись на такі основні відомі ознаки. Запропоновано групування зовнішніх ознак зрізаної квітки за критеріями якості, такими, як: свіжість, розмір (розмір самої квітки, кількість квітів на стеблі, тривалість «стояння» квітів у вазі, відсутність слідів захворювань або пошкоджень шкідниками). Наведено аналіз складнощів, із якими стикаються квіткові підприємства для зберігання своєї продукції, при цьому подолання таких складнощів є ключовим фактором, що впливає на якість і довготривалу свіжість зрізаних квітів. Доведено, що життя зрізаної квітки визначається темпами старіння пелюсток, яке настає після фізіологічної зрілості і призводить до ендогенно регульованої клітинної загибелі. Зроблено висновок, що пелюстки квіток по суті мають листове походження, і ключовою особливістю старіння цих органів є реутилізація поживних речовин.

Посилання

1. Аналіз ринку декоративних рослин в Україні. 2021 рік. Pro-Consulting. 2021. 87 с. URL: https:// pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analizrynka- dekorativnyh-rastenij-v-ukraine-2021-god.
2. Бутко М. П., Соломаха І. В. Становлення вітчизняного ринку флористичної продукції в умовах євроінтеграції : монографія. Чернігів : ЧНТУ, 2017. 294 с.
3. Бутко М. П., Соломаха І. В. Теоретичні засади становлення ринків флористичної продукції. Регіональна економіка. 2012. № 4(66). С. 161-169.
4. Голодюк Г. І., Гургула Н. М. Аналіз квіткового ринку України. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки». 2020. № 96(1). С. 89-96. https:// doi.org/10.37734/2518-7171-2020-1-11.
5. Києнко З. Б., Матус В. М., Павлюк Н. В., Барбан О. Б. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 129 с.
6. Ковальов М. М., Васильковська К. В., Мороз С. М. Вирощування троянд в умовах гідропонних плівкових теплиць. Водні біоресурси та аквакультура. 2022. № 2(12). С. 44-56. DOI https:// doi.org/10.32851/wba.2022.2.2.
7. Машталер О. В., Луценко А. І., Мікуліч Л. О. Дослідження біоекологічних характеристик та фенологічних особливостей деяких сортів виду Abelmoschus Esculentus (l.) Moench в умовах Вінницької області. Біологія та екологія. 2021. Т. 7. № 2. С. 91-97. https://doi. org/10.33989/2021.7.2.261557.
8. Мельничук Р. В. Оцінка декоративності зразків колекції роду Calendula L. Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова». 2012. Т. 14. С. 516-518.
9. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних на відмінність, однорідність і стабільність. Вінниця : Нілан ЛТД, 2020. 1138 с. 10. Порада О. А. Методика формування та ведення колекцій лікарських рослин. Полтава : ПП ПДАА, 2007. 50 с.
11. Ринок квітів та декоративних рослин в Україні. Повний звіт. (Дослідження на замовлення Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках програми розвитку приватного сектору (PSD)). Аgroberichten Вuitenland. 2019. URL: https://www.agroberichtenbuitenland. nl/ binaries/agroberichtenbuitenland/documenten/ publicaties/2019/04/17/ua-psd-ornamental-study. pdf.
12. Рубцова О. Л. Рід Rosa L. в Україні: генофонд, історія, напрями досліджень, досягнення та перспективи : монографія. К. : Фенікс, 2009. 375 с.
13. Рубцова О. Л., Чижанькова В. І. Підсумки інтродукції старовинних троянд у Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка НАНУ. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2016. № 2. С. 5-9.
14. Сиплива Н. О., Гненна М. О., Коляденко С. С., Павленко О. В. Декоративні трав’янисті рослини в Україні (осередки культивування, структура, декоративність). Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2016. № 4. С. 40-46.
15. Фисенко І. А. Чарівне квітникарство. Миколаїв : МНАУ, 2018. 36 с.
16. Gouel Ch., Laborde D. The crucial role of domestic and international market-mediated adaptation to climate change. Journal of Environmental Economics and Management. 2021. Vol. 106. https:// doi.org/10.1016/j.jeem.2020.102408.
17. Doorn W. G., Meeteren U. Flower opening and closure: a review. Journal of Experimental Botany. 2003. Vol. 54, Issue 389. Pр. 1801-1812. https://doi. org/10.1093/jxb/erg213.
18. Test Guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability ofRose (RosaL.) (TG/11/8 Rev, UPOV). Geneva. 2010-03-24. 45 p. URL: www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg011.pdf.
Опубліковано
2024-05-28
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА СУЧАСНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТОВАРОЗНАВСТВА