ФУНКЦІОНАЛЬНІ КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ З РОСЛИННИМИ КЛІТКОВИНАМИ

  • М. Є. Рацук Херсонський національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-1159-206X
  • Т. А. Юрова Херсонський національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-8147-7024
  • А. В. Нюнькіна Херсонський національний технічний університет
Ключові слова: кефір, кисломолочні продукти, кефірний грибок, харчові волокна, рослинна клітковина

Анотація

Функціональні продукти харчування продовжують набирати популярність, оскільки споживачі все частіше шукають їжу, яка не лише насичує, але й приносить додаткові переваги для здоров’я. Такі продукти збагачені спеціальними інгредієнтами, які можуть позитивно впливати на самопочуття людини, покращувати імунітет, когнітивні функції або травлення. В той же час, функціональні продукти повинні повністю відповідати встановленим органолептичним, загальногігієнічним, технологічним і токсикологічним нормативам. Серед інгредієнтів, що використовуються для збагачення продуктів харчування, є рослинна клітковина. Регулярне вживання їжі, збагаченої натуральними рослинними волокнами, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, зменшує вагу тіла, нормалізує засвоєння основних поживних речовин. Молоко і молокопродукти є незамінними в харчуванні людей, що зумовлено їх харчовою цінністю. При цьому широкий асортимент молочних виробів та рівень споживання робить їх привабливими для створення інноваційних продуктів функціонального та оздоровчого призначення. Враховуючи численні корисні властивості кефіру, в дослідженні було вивчено можливість приготування кефіру з використанням сухої бактеріальної закваски «Кефір Vivo», збагаченого рослинною клітковиною з насіння кунжуту, насіння конопель та житніх висівок. Ці інгредієнти рекомендується додавати як джерело нерозчинних харчових волокон, амінокислот, білків, вітамінів, мікро- та макроелементів. Визначено органолептичні показники отриманих кисломолочних продуктів. Найбільш виражений смак харчових волокон та найбільш щільна консистенція виявлені у зразках кефіру з рослинною клітковиною з насіння кунжуту. Зразки з клітковиною з насіння конопель мали найбільш інтенсивний кислуватий аромат, хоча смак продукту був приємним і не надто кислим. Загалом показано, що зразки кефірів з харчовими волокнами відповідають вимогам нормативної документації за показниками запаху, консистенції та смаку.

Посилання

1. Клітковина: що це, чому необхідна, в яких продуктах міститься. URL: https://advice.telegazeta.com.ua/klitkovyna-shho-cze-chomu-neobhidna-vyakyh-produktah-mistytsya/
2. Рацук М. Є., Сарібєкова Д. Г., Водяницька З. М. Одержання варених ковбасних виробів з харчовими волокнами. Вісник Хмельницького національного університету. 2022, №2. С. 169-173. h t t p s : / / w w w . d o i .org/10.31891/2307-5732-2022-307-2-169-172
3. Рацук М. Є., Юрова Т. А., Казмирчук О. В. Оцінювання якості та безпечності йогуртів з харчовими волокнами. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2023, № 1 (84). С. 107-111. https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.13
4. Рацук М. Є., Юрова Т. А., Сарібєкова Ю. Г., Чихун О. В. Оцінювання якості збагаченого бездріжджового хліба з різних видів борошна. Вісник Хмельницького національного університету. 2024, №1. С. 116-120. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-331-19
5. Simran Kaur Arora, AA Patel, OP Chauhan. Trends in Milk and Milk Products Fortification with Dietary Fibers. Columbia International Publishing American Journal of Advanced Food Science and Technology. 2015. Vol. 3, No. 1. pp. 14-27. https://doi:10.7726/ajafst.2015.1002
6. Fakhreddin Salehi. Quality, physicochemical, and textural properties of dairy products containing fruits and vegetables: A review. Food Science & Nutritio. 2021, Vol: 9, Page: 4666-4686. https://doi.org/10.1002/fsn3.2430
7. Zahra Rezvani, Sayed Amir Hossein Goli. Production of milk-based drink enriched by dietary fiber using carrot pomace: Physicochemical and organoleptic properties during storage. Food Hydrocolloids. 2024, Vol: 151, Page: 109834. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.109834
8. Рослинна клітковина: що це, навіщо потрібна і як зробити правильний вибір. URL: https://agromarket.net/ua/news/tips_and_advice/rastitelnaya_kletchatka_chto_eto_zachem_nuzhna_i_kak_sdelat_pravilnyy_vybor
9. Конопляна клітковина. URL: h t t p s : / / z e m l e d a r. u a / k o n o p l y a n a - k l i t k o v i n a ? s r s l t i d = A f m B O o r I I Q 3 f 6 A G g Av a u _ X 7 r _Ox6qwm01VzdS5vr6b2oI47w4SyA3OcN
10. Клітковина житніх висівок. URL: https://www.agroselprom-a.com/products/kletchatkarzhanyh-otrubej
11. Клітковина кунжуту білого. URL: https://zemledar.ua/kunzhutu-bilogo-klitkovina
12. Грек О. В., Ющенко Н. М., Осьмак Т. Г. Практикум з технології молока та молочних продуктів : навч. посіб. К. : НУХТ, 2015. 431 с.
Опубліковано
2024-12-30
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ