ПОЛІПШЕННЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ЯКОСТІ ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ ХАРЧОВИХ ШЛЯХОМ ОБРОБКИ ЇХ ПОВЕРХНІ

  • Л. І. Решетило Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: яйця курячі, зберігання, якість, зміни, дослідження, обробка, маса, холодильна камера, неохолоджувані сховища

Анотація

У статті представлені результати дослідження можливості поліпшення зберігання яєць курячих шляхом обробки їх поверхні олією персикових кісточок, перекисом водню, соком алое, медом бджолиним, водними витяжками з квітів нагідок, трави звіробою і трави чистотілу. Найкращі результати отримано при обробці шкаралупи яєць курячих олією персикових кісточок, медом бджолиним, перекисом водню та витяжкою із трави звіробою при зберіганні їх у холодильних камерах при температурі 2±20С. У результаті дослідження встановлено, що після 80-ти днів зберігання втрати маси були мінімальними, якість відповідала стандартним вимогам. У даному напрямі на перспективу планується пошук різних видів лікарсько-технічної сировини для обробки поверхні яєць курячих, які би сприяли тривалому їх зберіганню без зміни якості.

Посилання

1. Обработка столовых яиц // Мясное дело. 2006. – № 6. – С. 34-35.
2. Ощипок І. М. Зберігання, консервування та переробка яєць / Ощипок І. М. // Мясное дело. – 2008. – № 5. – С. 12-13.
3. ДСТУ 5028:2008. Яйця курячі харчові. Тех-нічні умови. [Національний стандарт України]. – Чинний від 01.01.2010 р. – К. : Держспоживстандарт України, 2009. – 20 с.
Опубліковано
2018-11-01
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ