АНТИОКСИДАНТНА ЗДАТНІСТЬ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ПЛОДІВ ЯГІДНИХ КУЛЬТУР

  • Г. С. Шестопал
Ключові слова: Біологічно активні речовини, антиоксиданти, вітаміни, антоціани, пектин, фла-воноли, фенольні сполуки,катехіни, лікувально-профілактична цінність

Анотація

Вивчено цінність плодів різноманітних ягідних культур щодо вмісту в них біологічно активних речовин. Розглянуто лікувально-профілактичне значення плодів ягідних культур обумовлене наявністю в них біологічно активних речовин – природних антиоксидантів.

Посилання

1. Вигоров Л. И. Сад лечебных культур / Л. И. Вигоров // Свердловск, Среднеуральское кн. изд-во, 1976. – 172 с.
2. Копылова, И. Е. Оценка антиокислительной активности шиповника / И. Е. Копылова, Т. В. Максимова // Сб. н. тр-ов. "Химия, технология, медицина", Т. XVII, М. : Вилар, 2006. – С. 191-195.
3. Копань В. П. Методи, результати і перс-пективи селекції плодових та ягідних культур в Інституті садівництва УААН / В. П. Копань, К. М Копань., О. М. Ярещенко, Ю. Б. Ходаківська Міжвідомчий темат. наук. збірник Садівництво, вип. 57, Київ, вид. Фірма "Серж", 2005. – С. 47-65.
4. Максименко М. Г. Малораспространенное плодово-ягодное сырье для переработки / М. Г. Максименко, О. Г. Зуйкевич // Интродукция нетрадиционных и редких растений (Материалы VIII Международной научно-метод. конференции. Мичуринск-Наукоград РФ, 8-12 июня 2008 г.) Т. 1. Плодовые, ягодные, редкие и нетрадиционные са-довые культуры. – Воронеж: Кварта, 2008. – С. 355-356.
5. Михеев В. С. Изучение мутагенной активно-сти циклофосфана и витамина С и их комбини-рованного воздействия / В. С. Михеев, В. П. Болонина, Л. Е. Анисимова, Е. Ю. Дунаевская, И. С. Федорова // Сб. Мутагены и канцерогены в окружающей среде / Санкт-Петербург, 1998. – С. 171.
6. Пахомов В. П. Антиоксидантная способно-сть лекарственных растений / В. П. Пахомов, О. А. Чеча, Я. И. Яшин // Сб. н. тр-ов. "Химия, тех-нология, медицина", Т. XVII, М. : Вилар, 2006. – С. 196-199.
7. Петровский К. С. Плоды и ягоды в профи-лактике атеросклероза / К. С. Петровский // Био-химически активные вещества плодов и ягод (Ма-териалы V Всесоюзного семинара). – Москва, 1976. – С. 12.
8. Петрова В. П. Биохимия дикорастущих пло-дово-ягодных растений / В. П. Петрова – К. : Вища школа, 1986. – С. 287.
9. Стрелец В. Д. Использование сырья мало-распространенных древесно-кустарниковых плодо-вых растений для создания натуральных безалко-гольных поливитаминных напитков / В. Д. Стрелец, М. Х. Тутов // Интродукция нетрадиционных и редких растений (Материалы VIII Международной научно-метод. конференции. Мичуринск-Науко-град РФ, 8-12 июня 2008 г.) Т. 1. Плодовые, ягод-ные, редкие и нетрадиционные садовые культуры. – Воронеж: Кварта, 2008. – С. 364-367.
10. Фоменко, Л. А. Витаминно-антиоксидан-тная диета снимает уровень хромосомных повреж-дений и частоту генных мутаций у облученных мышей / Л. А. Фоменко, Т. А. Безлепкина, А. В. Апошкин // Извест. Рос. АН серия Биологическая, 1997. - № 4. – С. 419-423.
11. Шапиро Д. К. Дикорастущие плоды и яго-ды / Д. К. Шапиро, Н. И. Манциводо, В. А. Ми-хайловская – [4-е изд., Стереотип]. – Минск, "Ураджай", 1989. – С. 30-47.
12. Шестопал Г. С. Технологічні властивості сортів смородини / Інтенсивні технології у садівни-цтві Наддністрянщини та Передкарпаття України : (Тези доповідей наук. – практ. конференції / Г. С. Шестопал, С. Я. Шестопал. – Чернівці, 1995. – С. 201-203.
13. Шестопал Г. С. Господарсько-біологічні особливості і селекційна цінність сортів чорної смородини і порічки в умовах західного Лісостепу України: автореферат дисертації на здоб. наук. ступеня канд. сільськогосподарських наук, Львів, ЛКО НРУ, 1998. – С. 20.
14. Широченкова А. И. Особенности биохими-ческого состава плодов и ягод в Лесостепной зоне Новосибирской области. Сб. науч. тр. Селекция и агротехника плодово-ягодных и декоративных ку-льтур / ВАСХНИЛ, Сибирское отделение. Ново-сибирск, 1985. – С. 56-64.
15. Moyer R., Hummer K., Wrolstad R.E., Finn C. Antioxidant compounds indiverse Ribes and Rubus germplasm // VIII International Rubus and Ribes Symposium: ISHS Acta Horticulturae.№ 585, 2002.- p.148-156.
16. Weber C., Hai Liu R. Antioxidant capacity and anticancer properties of red raspberry // VIII International Rubus and Ribes Symposium: ISHS Acta Horticulturae № 585, 2002.- p.74-79.
Опубліковано
2011-11-11
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ