ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕЧНОСТІ СОЛІ

  • М. П. Ковальчук
  • А. М. Баб’як
  • В. В. Гаврилишин
Ключові слова: сіль кухонна, мікробіологічна безпечність, склад мікрофлори

Анотація

Досліджено залежність мікробного забруднення солі кухонної від способу її одержа-ння, ґатунку, помелу, виду внесеної добавки; визначено кількісний і якісний склад мікрофлори солі; вивчено вплив термічного обробітку на її мікробне забруднення.

Посилання

1. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги: ДСТУ 4161−2003. − К.: Держ-спожив стандарт України, 2003. – 13 с. – (Націо-нальний стандарт України).
2. Данченко Л. В. Безопасность пищевого сірья и продуктов питания / Л. В. Данченко, В. Д. Недытка. – М.: Медецина, 1986. – 176 с.
3. Малигіна В. Д. Мікробіологія та фізіологія харчування / [В. Д. Малигіна, О. А. Ракща-Слюсарєва, В. П. Ракова та ін.] – К.: Кондор, 2009. – 242с.
4. Петрова Е. К. Микробиологические иссле-дования поваренной соли // Е. К. Петров Гируды ВНИИРО. – 1986. – т. 1. – С. 61-64.
5. Альбова Є. О. Санітарно – бактеріологічне дослідження харчових продуктів. / Є. О. Альбова. – К.: “Здоров’я”. – 1989. – 168с.
6. Bain N. The bacteriology of brines used in smo-ke curing // J. Food Sci. – 2001. – 16, №8. – P. 467-470.
7. Ishida J., Fujii T. Scolation of halophilic and halotolerant bacteria from solar salt. // Bull. Jap. Soc. Sci Fish. – 2007. – 36, № 4. – Р. 39-47.
8. Dussault H. P. The salt tolerance of bacteria // J. Appl. Bacteriol. – 1995. – 36, №3. – P.377-386.
9. Сіль кухонна. Загальні технічні вимоги: ДСТУ 3583−97. – [Чинний від 1998-07-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 1998. – 15 с. – (На-ціональний стандарт України).
10. Оценка качества пищевых продуктов по ми-кробиологическим показателям. Метод. рекомен-дации. – К.: Минздрав Украины, 1989. – 33с.
Опубліковано
2011-11-11
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ