МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ СУМІШЕЙ ДЛЯ МУРУВАННЯ

  • В. О. Полюга Київський національний торговельно-економічний університет
  • В. О. Комаха Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. С. Комаха Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: суміші для мурування, теплопровідність, міцність при стиску, міцність при згині, математичне моделювання

Анотація

У статті розроблено математичні моделі залежності показників властивостей сумі- шей для мурування від їх багатокомпонентного складу. Оптимізовано параметри компонентного складу дають змогу отримати суміші для мурування та розчини на їх основі з низькою теплопровід- ністю та високою міцністю. Використання звичайних традиційних піщано-цементних сумішей для мурування для мурування газобетонних блоків не забезпечує досягнення необхідних тепло-технічних характеристик конструкції. Класичні суміші для мурування не належать до класу теплоізоляційних за рахунок високих показників теплопровідності. Для порівняння, теплопровідність газобетонних бло- ків становить 0,055–0,340 Вт/м·К, а теплопровідність сумішей для мурування може бути вищою на порядок. Однак при цьому розчини на основі цих сумішей для мурування мають порівняно високі показники на стиск (0,4–1,0 МПа). Не менш важливим фактором є те, що товщина шва розчинів на основі традиційних сумішей для мурування становить не менше 10 мм. Використання композицій завдяки підвищеній дисперсності складових компонентів дає змогу зменшити товщину клейового шва до 2–5 мм, площу містків холоду та загальну теплопровідність – на 15%. До теплоізоляційних сумішей для мурування газобетонних блоків, пористість яких сягає 70–85%, висувають особливі вимоги щодо водоутримання. Висока пористість матеріалу елементів і значна швидкість підсмоктування вологи основи потребує стабілізації цього показника на рівні 97–98% за рахунок введення відповідних водо- утримувальних модифікаторів. При муруванні газобетонних блоків, що мають теплоізоляційні властивості, доцільно застосо- вувати такі суміші, теплопровідність яких у розчині не вище цього ж показника самих блоків. Як в’яжучий у сумішах для мурування, враховуючи особливості тонкошарової технології, використову- ється, як правило, швидкотвердіючий портландцемент. У результаті проведених досліджень було прийнято рішення розробити суміш для мурування газобетонних блоків, яка міститиме такі компо- ненти: портландцемент, модифіковані зольні мікросфери та добавка Tylose 30000 YP2. У суміш вводи- лися немодифіковані зольні мікросфери із вмістом від 5 мас. % до 50 мас. % з наступним дослідженням теплопровідності, міцності зчеплення з основою та границі міцності на стиск. Зі збільшенням вмісту зольних мікросфер у складі теплоізоляційних сумішей для мурування, зменшується теплопровідність останніх.

Посилання

1. Данилович И.Ю. Использование топливных шлаков и зол для производства строительных материалов / И.Ю. Данилович, Н.А. Сканави. Москва : Высш. шк., 1988. 33 с.
2. Кац Г.С. Наполнители для полимерных композиционных материалов / Г.С. Кац, Д.В. Милевски. Москва : Химия, 1981. 736 с.
3. Wang Q. The role of fly ash microsphere in the microstructure and macroscopic properties of high-strength concrete / Q. Wang, D. Wang, H. Chen. Cement and Concrete Composites. Department of Civil Engineering. Tsinghua University, 2017. Р. 125–137.
4. Демченко В.О. Дослідження мінералогічного складу. будови та властивостей поверхні українських зольних мікросфер / В.О. Демченко, О.І. Сім’ячко, В.А Свідерський. Технологічний аудит та резерви виробництва. 2017. Том 6. № 1 (38). С. 28–34.
5. Huang W. Kinetics and mechanisms of the conversion of silicate (45S5) / W. Huang, D. E. Day, K. Kittiratanapiboon, M. N. Rahaman. Borate. and borosilicate glasses to hydroxyapatite in dilute phosphate solutions. J. Mater. Sci. : Mater. Med. 2006. № 17. P. 583–596
6. Демченко В.О. Формування споживчих властивостей вітчизняних зольних мікросфер. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2016. Вип. 17. С. 38–41.
7. Ахназарова С.Л. Методы оптимизации эксперимента в химической технологии. Москва : Высш. школа. 1985. 327 с.
8. Тихомиров В.Б. Планирование и анализ эксперимента. Москва : Легкая индустрия, 1974. 263 с.
9. ДСТУ Б В.2.7-137:2008. Блоки з ніздрюватого бетону стінові дрібні. Технічні умови. [Чинний від 2008-01-01]. Вид. офіц. Київ : Мінрегіонбуд України, 2008. 16 с.
10. ДСТУ Б В.2.7-126:2011. Будівельні матеріали. Суміші будівельні сухі модифіковані. Загальні технічні умови. [Чинний від 2011-01-01]. Вид. офіц. Київ : Мінрегіонбуд України, 2011. 47 с.
Опубліковано
2021-05-11
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА СУЧАСНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТОВАРОЗНАВСТВА