ПРОБЛЕМИ СФЕРИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ

Ключові слова: пандемія COVID-19, продовольча безпека, харчова промисловість, глобальні про- блеми XXI століття

Анотація

Важлива глобальна проблема XXI століття – безпека продуктів харчування. Сьогодні в умовах загрози швидкого поширення коронавірусу в Україні та світі питання продовольчої безпеки як ніколи є пріоритетним. У статті проаналізовано проблеми у сфері продовольчої безпеки в умовах пандемії коронавірусу. Зокрема, розглянуто основні проблеми, до яких призвела пандемія, зменшення об’ємів загального постачання продуктів харчування, брак сезонних робітників-мігрантів, закриття багатьох підприємств, шкіл та інших закладів освіти, а також обмеження щодо подорожей і соціаль- них зборів, зниження споживчих настроїв, зупинка декількох галузей – роздрібної торгівлі, готельного й ресторанного бізнесу, авіаперевезень, зменшення обсягів надходжень до бюджету, замороження інвес- тицій і виробничих ланцюжків українськими компаніями. Автор обґрунтовано показує вплив якості й доступності харчових продуктів на рівень життя, соціальну активність людини, на демографічний аспект її існування. Проаналізована економічна доступність продовольства України у 2016–2020 рр. Досліджені проблеми привертають увагу науковців і суспільства з огляду на необхідність реагування на виклики, зумовлені коронавірусною пандемією в продовольчій галузі. Доведено необхідність упрова- дження інноваційних технологій для підтримки харчової галузі та мінімізації ризиків продовольчої без- пеки. Описані в праці проблеми підштовхують наголосити на необхідності реагування суспільства на виклики, спричинені пандемією в продовольчій сфері, і стимулюють товаровиробників упроваджувати інновації науки й технологій для підтримки харчової галузі.

Посилання

1. Пономаренко Т.В. Продовольча безпека як складова економічної безпеки: ключові загрози. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 30–1. С. 189–192. URL: http://bses.in.ua/journals/2018/30_1_2018/42.pdf 10.
2. FAO. 2020a. Migrant Workers and the COVID-19 Pandemic. Rome, FAO. http://www.fao.org/3/ca8559en/CA8559EN.pdf.
3. Global food security index. https://foodsecurityindex.eiu.com/Home/About.
4. Zurayk R. Pandemic and Food Security: A View from the Global South. Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development. 2020. № 9 (3). Р. 17–21. URL: https://doi.org/10.5304/jafscd.2020.093.014.
5. Robert Henry. Innovations in Agriculture and Food Supply in Response to the COVID-19 Pandemic. Mol Plant. 2020. Aug 3. № 13 (8). Р. 1095–1097. URL: https://doi.org/10.1016/j.molp.2020.07.011.
6. Клименко А.Л. Зубожіння населення України: причини, наслідки і шляхи його подолання. Проблеми законності. 2018. Вип. 143. С. 127–139. URL: https://doi.org/10.21564/2414-990x.143.148839.
7. Вплив COVID-19 та карантинних обмежень на економіку України. URL: https://www.kas.de/documents/270026/8703904/%D0%92%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B2+COVID-19.
8. Державна служба статистики України. URL: www.ukrstat.gov.ua, http://od.ukrstat.gov.ua/stat_info/domogosp/domogosp2.htm.
9. Тютюнникова С.В., Скочко І.Ю. Продовольча безпека в умовах пандемії. Бізнес Інформ. 2020. № 11. C. 69–75. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-11-69-75.
10. Мостова А.Д. Сучасний стан продовольчої безпеки України та методичні підходи до його оцінки. Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 43. С. 59–68. URL: http://bses.in.ua/journals/2019/43_2019/11.pdf.
Опубліковано
2021-11-03
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ