ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ ПИВНОГО СУСЛА
Анотація
Постійно зростаюча вартість газу, нафти та інших джерел енергії вимагає не тільки їхнього раціонального використання на підприємствах агропромислового комплексу, але й розроблення та впровадження інноваційних технологій та устаткування, що спрямовані на ресурсоенергозбереження з урахуванням економічних, екологічних і соціальних аспектів. Харчові підприємства, зокрема виробництво пива, є енергоємними процесами, тому необхідним є раціональне використання енергії та ресурсів. Енергозбереження в харчовій галузі – один із найбільш важливих факторів, який сприяє підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних товарів. Доведено, що впровадження у харчову промисловість енергозберігаючих технологій дає змогу значно знизити собівартість продукції і підвищити прибутки на підприємстві. Розглянуто наявні способи зниження енерговитрат під час приготуваннія пивного сусла у виробництві пива. Охарактеризовано заходи щодо збільшення використання вторинних теплових енергетичних ресурсів. Поєднання кількох технології в одному проєкті дозволяють розширити функціональні можливості енергозбереження за рахунок повернення у виробництво не тільки тепла вторинної пари, але й теплоти гарячого охмеленого сусла, що виводиться з гідроциклонного апарату на стадію бродіння.
Посилання
2. Майстренко Н.Ю. Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України. Проблеми загальної енергетики. 2013. Вип. 2(33). С. 43–48.
3. Федоренко Б.Н. Пивоваренная инженерия. Cанкт-Петербург : Профессия, 2009. 1000 с.
4. Нарцисе Л. Краткий курс пивоварения. Cанкт-Петербург : Профессия, 2007. 640 с.
5. Федоренко Б.Н. Варочный цех XXI века: затирание зернопродуктов. Пиво и напитки. 2008. № 6. С. 16–19.
6. Федоренко Б.Н. Инновационная система рекуперации тепловой енергии при получении пивного сусла. Пиво и напитки. 2017. № 6. С. 32–35.
7. Бемфорт У. Новое в пивоварении. Cанкт-Петербург : Профессия, 2007. 520 с.
8. Максименко І.Ф., Бойко О.О., Осауленко Ю.В. Національний університет харчових технологій. Теплові потоки варочного відділення пивзаводів. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6261/1/49.pdf.
9. Шовкалюк М.М., Голуб М.А. Аналіз енергетичної ефективності діяльності підприємства з виробництва пива. «Молодий вчений». 2015. № 2 (17) – лютий, 2015 р. С. 62–65.
10. Bamforth, Charles W, Beer : tap into the art and science of brewing / by Charles Bamforth – 2nd ed. Oxford University Press, 2003. 603 p.