ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ ПИВНОГО СУСЛА

Ключові слова: пивне сусло, енергозбереження, технологія, вторинні теплові енергетичні ресурси, економія енергетичних ресурсів

Анотація

Постійно зростаюча вартість газу, нафти та інших джерел енергії вимагає не тільки їхнього раціонального використання на підприємствах агропромислового комплексу, але й розроблення та впровадження інноваційних технологій та устаткування, що спрямовані на ресурсоенергозбереження з урахуванням економічних, екологічних і соціальних аспектів. Харчові підприємства, зокрема виробництво пива, є енергоємними процесами, тому необхідним є раціональне використання енергії та ресурсів. Енергозбереження в харчовій галузі – один із найбільш важливих факторів, який сприяє підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних товарів. Доведено, що впровадження у харчову промисловість енергозберігаючих технологій дає змогу значно знизити собівартість продукції і підвищити прибутки на підприємстві. Розглянуто наявні способи зниження енерговитрат під час приготуваннія пивного сусла у виробництві пива. Охарактеризовано заходи щодо збільшення використання вторинних теплових енергетичних ресурсів. Поєднання кількох технології в одному проєкті дозволяють розширити функціональні можливості енергозбереження за рахунок повернення у виробництво не тільки тепла вторинної пари, але й теплоти гарячого охмеленого сусла, що виводиться з гідроциклонного апарату на стадію бродіння.

Посилання

1. Кунце В. Технология солода и пива. Cанкт-Петербург : Профессия, 2008. 1100 с.
2. Майстренко Н.Ю. Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України. Проблеми загальної енергетики. 2013. Вип. 2(33). С. 43–48.
3. Федоренко Б.Н. Пивоваренная инженерия. Cанкт-Петербург : Профессия, 2009. 1000 с.
4. Нарцисе Л. Краткий курс пивоварения. Cанкт-Петербург : Профессия, 2007. 640 с.
5. Федоренко Б.Н. Варочный цех XXI века: затирание зернопродуктов. Пиво и напитки. 2008. № 6. С. 16–19.
6. Федоренко Б.Н. Инновационная система рекуперации тепловой енергии при получении пивного сусла. Пиво и напитки. 2017. № 6. С. 32–35.
7. Бемфорт У. Новое в пивоварении. Cанкт-Петербург : Профессия, 2007. 520 с.
8. Максименко І.Ф., Бойко О.О., Осауленко Ю.В. Національний університет харчових технологій. Теплові потоки варочного відділення пивзаводів. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6261/1/49.pdf.
9. Шовкалюк М.М., Голуб М.А. Аналіз енергетичної ефективності діяльності підприємства з виробництва пива. «Молодий вчений». 2015. № 2 (17) – лютий, 2015 р. С. 62–65.
10. Bamforth, Charles W, Beer : tap into the art and science of brewing / by Charles Bamforth – 2nd ed. Oxford University Press, 2003. 603 p.
Опубліковано
2022-01-10
Розділ
ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ