ВПЛИВ АНАТОМІЧНОЇ БУДОВИ ВОЛОКОН ТЕХНІЧНИХ КОНОПЕЛЬ НА ГІДРОФОБНІ ВЛАСТИВОСТІ ВЗУТТЄВИХ ВИРОБІВ НА ЇХ ОСНОВІ

Ключові слова: конопляне волокно, анатомічна будова, кутини, гідрофобні властивості, взуття

Анотація

У статті досліджуються актуальні проблеми виробництва текстильного взуття з вітчизняної лубоволокнистої сировини. Конопляна сировина володіє всіма необхідними споживними властивостями, щоб використовуватися для тканини верху текстильного взуття. З метою вивчення всіх якісних властивостей даного волокна з визначенням можливості застосування в взуттєвому виробництві, вченими Херсонського національного технічного університету було проведено ряд експериментальних досліджень. Дослідження були направлені на визначення не тільки фізико-механічних властивостей конопляного волокна, але й розглядалася анатомічна будова даного типу волокна. У ході проведених досліджень встановлено, що при повній зрілості стебел соломи технічних конопель після їх механічної обробки з використанням процесу чесання луб повністю звільняється від деревної частини: флоеми, ксилеми, паренхіми, а ззовні на волокнах залишається кутикула, яка надає волокнам гідрофобних властивостей. Для підтвердження даного результату, було проведено експеримент зі змочуваності конопляного котоніну після пропарювання з метою виявлення гідрофобних властивостей майбутньої сировини для взуттєвої промисловості. За результатами даного експерименту було підтверджено той факт, що саме наявність кутинів на конопляних волокнах знижує пропускання вологи, що є позитивним показником у використанні даної сировини для тканини верху взуття. Застосування даного волокна для виробництва сурової тканини без обробки дає можливість створювати текстильне взуття з водовідштовхувальними властивостями. Подальші дослідження даної роботи повинні бути спрямовані на отримання сумішевої пряжі на основі волокон технічних конопель, тканини з її використанням. Завершальний етап даної роботи, це отримання взуття з тканиною верху на основі даного волокна.

Посилання

1. Зіміна Н.К., Савчук Н.В. Матеріалознавство та основи технології непродовольчих товарів. Київ. 1995. 315 с.
2. Резвих Н.І. Удосконалення технології обробки стебел без наркотичних конопель: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. тех. наук: спец. Херсон, 2010. 24 с.
3. Ляліна Н.П. Розвиток наукових основ первинної переробки стебел ненаркотичних конопель для отримання волокон різного функціонального призначення: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. тех. наук:. Херсон, 2015. 28 с.
4. Горач О.О., Гуреєва С.С., Шот В.Е. Дослідження змочуваності лубу льону олійного та конопель. Товарознавчий вісник. Луцьк, 2019. Вип. 1. C. 89-96.
5. Бойко Г.А., Тіхосова Г.А., Кутасов А.В. Технічні коноплі: перспективи розвитку ринку в Україні. Товари і ринки. 2019. № 2 (30). С. 41-51.
6. Ордина Н.А. Структура лубоволокнистих растений и её изменение в процессе переработки. Лёгкая индустрия. 1978. № 3. С. 17-70.
Опубліковано
2022-12-22
Розділ
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ НАУКОВОГО ТА ПРАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА