РИНОК ФРУКТІВ ТА ОВОЧІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Ключові слова: ринок фруктів та овочів, експорт, імпорт, ціна, “Сади Перемоги”

Анотація

У статті розглянуто стан та проблеми функціонування вітчизняного ринку фруктів та овочів в умовах збройної агресії Росії проти України. Зазначено, що на окупованих територіях не мають можливості працювати потужні сільськогосподарські підприємства, ворог цілеспрямовано знищує сільськогосподарську техніку та великі склади продукції, краде запаси українського продовольства, понад 30 % площ сільськогосподарських полів не були засіяні у 2022 році. Одна третина запасів основних видів овочів та фруктів компенсувалася за рахунок збору врожаю на вільних від окупації територіях. Але найскладнішою ситуація виявилася з херсонськими кавунами та динями, а також зовсім не вдалося налагодити поставки на ринок мелітопольської черешні. За рахунок імпорту з Польщі, Голландії, Туреччини та інших країн вдалося заповнити нестачу запасів продукції минулого сезону та овочів нового врожаю. Представлено ціновий діапазон на більшість видів овочів “борщового набору” та популярних фруктів споживчого кошику українців. Більш стабільна цінова ситуація склалася для картоплі та буряків, а лідером із зростання цін виявилася цибуля ріпчаста. Значно подорожчали банани та цитрусові фрукти, а ось великий врожай вітчизняних яблук та лохини призвів до падіння ціни. На основі проаналізованих даних виявлено причини значної стагнації ринку фруктів та овочів в Україні: окупація основних аграрних областей нашої країни, військова блокада вітчизняних морських портів, стрімке здороження палива, збільшення витрат на внутрішню та зовнішню логістику й суттєва девальвація національної валюти. Наведено можливі шляхи вирішення існуючих проблем ринку на даному етапі: покращення ефективності використання всієї придатної для сільськогосподарського виробництва землі, у тому числі і проведення всеукраїнської кампанії “Сади Перемоги”, залучення профільних іноземних асоціацій виробників овочів та фруктів до проведення сезону вирощування та збору врожаю (забезпечення насінням, засобами захисту рослин, облаштування сховищ для зберігання тощо).

Посилання

1. Овочі в умовах війни: планове виробництво, посівні площі, залишки. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/1282-ovochi-v-umovah-viyni-planovevirobnitstvo-posivni-ploschi-zalishki.
2. Овочі будуть. URL: https://latifundist.com/spetsproekt/974-ovochi-budut-a-chi-bude-de-yihzberigati-rozpovidayemo-shcho-vidbuvayetsya-zovochevoyu-galuzzyu-v-ukrayini-ta-chi-dostatnoovocheshovishch.
3. Падіння експорту, зростання цін та конкуренція з дрібними фермерами. Що відбувається з ринком ягід України. URL: https://ukragroconsult.com/news/padinnya-eksportu-zrostannya-czinta-konkurencziya-z-dribnymy-fermeramy-shhovidbuvayetsya-z-rynkom-yagid-ukrayiny/.
4. EF Trade Alerts: рекорди імпорту овочів та суниці садової – підсумки травня 2022 р. в Україні. URL: https://east-fruit.com/uk/plodoovochevyirynok/oglyady-rynku/ef-trade-alerts-rekordyimportu-ovochiv-ta-sunytsi-sadovoyi-pidsumkytravnya-2022-r-v-ukrayini/.
5. Динаміка цін на ринку Шувар (Львів, Україна). URL: https://info.shuvar.com/price.
6. Хорев О. Цибуля і морква можуть стати ціновими рекордсменами сезону. URL: https://agrotimes.ua/opinion/czybulya-i-morkvamozhut-staty-czinovymy-rekordsmenamy-sezonu/.
7. Грузінська І. Українські фрукти та овочі: як аграріям забезпечити світ харчами в умовах війни? URL: https://brdo.com.ua/analytics/ukrayinskifrukty-ta-ovochi-yak-agrariyam-zabezpechyty-svitharchamy-v-umovah-vijny/.
8. Сади Перемоги. URL: https://sadyperemohy.org/.
9. Сухорукова О. Бери - й сади. URL: https://agrotimes.ua/article/bery-j-sady-grantovyjkonkurs-sady-dlya-peremogy/.
Опубліковано
2022-12-22
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА СУЧАСНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТОВАРОЗНАВСТВА