КЛАСИФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА АЛГОРИТМ КОДУВАННЯ ПЛАСТМАСОВИХ ТРУБ ЗА УКТ ЗЕД З МЕТОЮ ЇХ ПРАВИЛЬНОГО МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ

Ключові слова: пластикові труби, класифікація, кодування, класифікаційна експертиза, митне оформлення, код, УКТ ЗЕД.

Анотація

Анотація. Останніми роками темпи виробництва та прокладання полімерних трубопроводів для різних потреб народного господарства різко зростають. Розглянуто існуючі класифікації пластикових труб. Проаналізовано ознаки та підходи вибору ознак класифікації труб для різних інженерних систем. Виділено основні недоліки існуючих класифікацій труб для різних інженерних систем, а саме: відсутність єдиної системи класифікації труб, товарознавчої класифікації труб, неврахування всіх вагомих споживних властивостей труб для різних інженерних систем. Проведено розроблення алгоритму кодування пластикових труб за УКТ ЗЕД з метою їх митного оформлення. Поліетиленові труби “БІГПАЙП” призначені для будівництва мереж водопостачання діаметром від 2000 мм до 4000 мм. Проведено вивчення напірних труб “БІГПАЙП” ТМ “Інсталпласт” як об’єкта класифікації для цілей митного оформлення, обґрунтування рівнів класифікації, надано класифікаційне рішення. Правильне визначення коду труб “БІГПАЙП” ТМ “Інсталпласт” за УКТ ЗЕД є важливим для тарифного та нетарифного регулювання, під час обробки і підготовки міжнародних документів, статистичних спостережень тощо. Правильність їх кодування забезпечить безперебійне виконання робіт під час декларування, чіткість проведення митного контролю. За ДКПП труби “БІГПАЙП” мають код 25.21.22.350 “Трубки, труби та трубопроводи неармовані без фітингів н.в.і.у.”, тобто вони віднесені до секції D “Продукція обробної промисловості” (25 “Вироби гумові та пластмасові”; 25.2 “Вироби пластмасові”; 25.21 “Пластини, листи, труби та профілі з пластмас”; 25.21.2 “Трубки, труби, трубопроводи та фітинги пластмасові”). З урахуванням матеріалу, який застосовується під час виробництва труб “БІГПАЙП”, даний виріб може бути класифікований у розділі VII “Полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них; каучук, гума та вироби з них” та групі 39 ‒ пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них. Отже, код труб “БІГПАЙП” ТМ “Інсталпласт” згідно з УКТ ЗЕД − 3917 21 90 90.

Посилання

1. Урядовий портал. Україна засвідчила пріоритетність подальшого зміцнення економічної інтеграції. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/ ukrayina-zasvidchila-prioritetnist-podalshogozmicnennya- ekonomichnoyi-integraciyi-denisshmigal.
2. Економічна правда. Україна та ЄС посилять економічну інтеграцію. URL: https://www.epravda. com.ua/news/2021/10/12/678674/.
3. Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця. Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності. URL: https://pns.hneu.edu.ua/pluginfile.php/497434/mod_ resource/content/2/4.pdf.
4. Указ №466/2002 Президента України. Про приєднання України до Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. URL: https://zakononline.com.ua/documents/ show/220044___220109.
5. Промислова група “Інсталпласт”. Каталог виробів. URL: https://www.iplast.com.ua/UserFiles/ File/Katalog1.pdf.
6. Доманцевич Н. І., Шунькіна О. В. Товарознавча класифікація труб для різних інженерних систем. Вісник Львівської комерційної академії. 2016. Вип. 16. С. 12-16.
7. Вознюк В. Т., Мікульонок І. О. Інтенсифікація процесу виготовлення екструдованих полімерних труб : монографія. К. : НТУУ “КПІ”, 2012. 142 c.
8. Крупак І. М. Інженерні мережі з полімерів : посібник ; Регіон. вироб.-навч. атестац. центр “Агрогаз”, Ін-т пасив. буд-ва. Львів : ЕКОінформ, 2008. 369 с.
9. ДСТУ Б.В.2.5-40:2009 Проектування та монтаж мереж водопостачання та каналізації з пластикових труб. Національний стандарт України. Чинний з 21.12.2009. К. : Мінрегіонбуд України, 2011. С. 44.
10. ДСТУ Б.В.2.5-32 Труби безнапірні з поліпропілену, поліетилену, непластифікованого полівінілхлориду та фасонні вироби до них для зовнішніх мереж каналізації будинків і споруд та кабельної каналізації. Технічні умови. Національний стандарт України. Чинний з 26.03.2007. К. : Мінрегіонбуд України, 2007. С. 112.
11. Нумерація продукції промисловості. URL: https://ukrstat.gov.ua/klasf/st_kls/NPP_2021.pdf.
12. Класифікатор продукції та послуг України. URL: https://dovidnyk.in.ua/directories/dkpp/ search=труби+пластикові.
13. Розділ VII. Полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, каучук, гума та вироби з них. URL: http://document.vobu.ua/wp-content/uploads/ uktzed-2020/r07.html. 14. Ринок пластикових труб в Україні. URL: https://inventure.com.ua/analytics/investments/rynokplastikovyh- trub-v-ukraine.
Опубліковано
2022-12-22
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА СУЧАСНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТОВАРОЗНАВСТВА