СТРАТЕГІЯ БЕЗПЕЧНОСТІ В ІНДУСТРІЇ ХАРЧУВАННЯ

Ключові слова: харчові продукти, контамінація, дезінфекція, електрохімічно активовані розчини, системи, біологічна безпека

Анотація

Розглянуто розробку та застосування сучасних антибактеріальних і дезінфікуючих засобів. Показано, що підвищення безпеки їжі є актуальним у всьому світі. Однією з ключових причин захворювань є мікробна контамінація продуктів. Вказано на необхідність створення нових ефективних засобів знезараження широкого спектра дії, які не завдають шкоди довкіллю. Відзначено, що для збереження матеріалів та виробів, що контактують із харчовими продуктами, у Європейському Союзі є низка обов’язкових норм, закріплених у правових актах. Розглянуті різні дієві аспекти забезпечення безпечності технологічних процесів харчових виробництв та громадського харчування, принципи встановлення і застосування мікробіологічних критеріїв для харчових продуктів. У системі засобів боротьби з інфекціями та їх неспецифічної профілактики провідне місце займає дезінфекція, яка орієнтована на припинення передачі збудників інфекційних захворювань методом знищення або вилучення патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів із навколишнього середовища. Наведено аналіз хімічних речовин, що застосовуються в дезінфекційній практиці, вимоги до застосування нових дезінфікуючих хімічних речовин. Рекомендовано новий дезінфікуючий і миючий продукт «Дезолон», описані його основні характеристики. Проаналізовано дезінфікуючі засоби, головними діючими речовинами яких є спирти, четвертинні амонієві сполуки, феноли, хлорактивні і йодактивні сполуки, оцтова кислота, формальдегід, полігексаметиленгуанідин гідрохлорид (гуадин). Показана технологія отримання та застосування електрохімічно активованих розчинів (ЕХАР) для забезпечення безпечності харчової продукції і харчового виробництва. Аноліт ефективно дезінфікує патогенні мікроорганізми на обробних дошках та знищує Enterobacter aerogenes та S. aureus на різних поверхнях обладнання, не викликаючи пошкодження нержавіючої сталі. Дослідження механізмів впливу метастабільних ЕХАР на різні харчові та водні системи дозволить розробити нові підходи до забезпечення якості, біологічної безпеки та підвищення ефективності виробництва споживчих товарів.

Посилання

1. Electrostatic spraying of organic acids on biofilms formed by E. coli O157:H7 and Salmonella Typhimurium on fresh produce / A. Almasoud [et al.]. Food Research International. 2015. Р. 78, 27–33.
2. Bakhir V. M., Pogorelov A. G. Universal Electrochemical Technology for Environmental Protection. International Journal of Pharmaceutical Research & Allied Sciences. 2018. 7(1). P. 41–57.
3. Barriere S. L. Clinical, economic and societal impact of antibiotic resistance. Expert Opinion on Pharmacotherapy. 2014. 16(2). 151–153.
4. New Acid–oxidizing Solution: Assessment of Its Role on Methicillin–resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Biofilm Morphological Changes / N. A. D’Atanasio [et al.]. Wounds. 2015. 27(10). 265–273.
5. Antibacterial activity of novel dual bacterial DNA type II topoisomerase inhibitors / N. D’Atanasio [et al.]. PLOS ONE. 2020. 15(2). e0228509.
6. Electrostatic Spray of Food–Grade Organic Acids and Plant Extract to Reduce Escherichia coli O157:H7 on Fresh–Cut Cantaloupe Cubes / L. M. Massey [et al.]. Journal of Food Safety. 2012. 33(1). P. 71–78.
7. Kim S., Covington A., Pamer E. G. The intestinal microbiota: Antibiotics, colonization resistance, and enteric pathogens. Immunological Reviews. 2017. 279(1). 90–105.
8. O’Brien S. J. Foodborne Diseases: Prevalence of Foodborne Diseases in Europe. Encyclopedia of Food Safety. 2014. N1. P. 302–311.
9. Sockett P. Foodborne Diseases: Prevalence of Foodborne Diseases in North America. Encyclopedia of Food Safety. 2014. N 1. P. 276–286.
10. Rendueles O., Ghigo J.-M. Mechanisms of Competition in Biofilm Communities. Microbiology Spectrum. 2015. 3(3).
11. A Review on Antibiotic Resistance: Alarm Bells are Ringing / S. B. Zaman [et al.]. Cureus. 2017.
Опубліковано
2023-04-07
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ