INNOVATIVE SOLUTIONS FOR PRESERVING THE QUALITY OF FLOUR CONFECTIONERY PRODUCTS

Keywords: waffle cakes, storage, packaging, oxidation

Abstract

It is possible to ensure longer preservation of products with the help of modern packaging materials, which should significantly affect the shelf life of food products, while maintaining the best possible quality indicators. The main problem during the packaging of flour confectionery products is their high fat content, which during long-term storage leads to rancidity of the products. The impact on the preservation of the developed waffle cake “Grechanka” using non-traditional raw materials with antioxidant properties of such packaging materials as cardboard boxes with polyethylene lining, polystyrene containers with a lid, bags made of polyamide and food-grade polyethylene (thickness 40 microns) with a modified gas environment (MGS) (20 % СО2 and 80 % N2) and vacuum bags made of food-grade metallized polypropylene (thickness 25 μm) under standard storage conditions (temperature (18±3)°С and relative air humidity no more than 75 %) for 9 months. It has been proven that the new wafer cake during storage under standard conditions showed higher stability according to organoleptic indicators and the ability of additives to bind free radicals and inhibit lipid oxidation. It was determined that vacuum bags made of metallized polypropylene and bags made of foodgrade polyamide and polyethylene with MGS showed high barrier properties regarding the quality of wafer cakes during storage. Packaging based on heat-sealable polymer materials slowed down the deterioration of the quality of waffle cakes: the appearance of the products did not deteriorate during storage, and the wafer sheets and filling did not peel off. The highest indicators were in products packed in vacuum bags. It has been proven that the use of these packages blocks the course of oxidation processes in the fat fraction of the filling of waffle cakes and preserves organoleptic indicators, which comprehensively contributes to the preservation of the quality of products for up to 9 months, which is 3 months more than the warranty period of validity of waffle cakes according to current regulatory documentation. Further research will be aimed at adjusting the recipes of the developed waffle cakes with fat fillings in order to improve their preservation.

References

1. Наукові проблеми зберігання, поліпшення якості, споживних властивостей і безпечності харчових продуктів : монографія ; Центр. спілка споживч. т-тв України, Львів. торг.-екон. ун-т / Т. М. Лозова, В. В. Гаврилишин, Л. І. Решетило, М. П. Бодак, О. І. Гирка, О. Я. Давидович, І. В. Донцова, В. Т. Лебединець, Н. С. Палько, М. К. Турчиняк, А. І. Лебединець; за наук. ред. проф. Лозової Т. М. Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2022. 431 с.
2. Лозова Т. М., Сирохман І. В. Наукове обґрунтування поліпшення споживних властивостей борошняних кондитерських виробів з використанням природної нетрадиційної сировини : монографія. Львів : Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2017. 328 с.
3. Wax paper: the natural packaging solution. Eurowaxpack. URL: http://www.eurowaxpack.org/.
4. Sack kraft paper. Mondi. URL: http://www.mondigroup.com/ products/ desktopdefault.aspx/tabid-1926/.
5. Бойдуник Р. М. Поліпшення споживчих властивостей тортів на вафельній основі з використанням нетрадиційної сировини : дис. … канд. техн. наук : 05.18.15. Львів, 2018. 377 с.
6. Лебединець В. Т., Мороз М. М. Сучасні способи збереження якості борошняних кондитерських виробів. Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (01-02 червня 2022 р). Львів : ЛТЕУ, 2022. С. 347-349.
7. Лебединець В. Т., Гаврилишин В. В. Перспективи використання природних антимікробних добавок у виробництві активних упаковок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2018. № 19. С. 73-77.
8. Лебединець В. Т., Лебединець А. І. Використання рослинної сировини з антимікробними властивостями у виробництві активних упаковок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2020. № 23. С. 128-136.
9. Pereira Lívio Antônio Silva; Silva Priscila de Castro e; Pagnossa Jorge Pamplona; Miranda Kelvi Wilson Evaristo; Medeiros Eliton Souto; Piccoli Roberta Hilsdorf; Oliveira Juliano Elvis de. Antimicrobial zein coatings plasticized with garlic and thyme essential oils. Brazilian Journal of Food Technology Nov. 2019. Volume 22.
10. Bajić M., Ročnik T., Oberlintner A., Scognamiglio F. Natural plant extracts as active components in chitosan-based films: A comparative study. Food Packaging and Food Packaging and Shelf Life. 2019. No21.
11. Kalaycıoğlu Z., Torlak E., Akın-Evingür G., Özen İ., Erim F. B. Antimicrobial and physical properties of chitosan films incorporated with turmeric extract. Int J Biol Macromol. 2017. No 31.
12. Lozano-Navarro J. I., Díaz-Zavala N. P., Velasco-Santos С., Martínez-Hernández A. L., Tijerina-Ramos B. I., García-Hernández M., Rivera-Armenta J. L., Páramo-García U., Reyes-de la Torre A. I. Antimicrobial, optical and mechanical properties of Chitosan –Starch films with natural extracts. Int. J. Mol Sci. 2017. No 18(5). Р. 997.
13. Шерстюк В. П. Нанотехнології та наноматеріали в пакованні (світлі та темні плями). Упаковка. 2020. № 3. С. 30-33.
14. Екопластик з відходів рослин. URL: https://harch.tech/2022/07/08/ecoplastyk-z-vidhodiv-roslyn/.
15. Вчені створили біопластик з помідорів. URL: https://harch.tech/2022/02/04/bioplastyk_z_pomidoriv/.
16. Вчені створили біоупаковку з огірка. URL: https://www.meteoprog.com/ua/news/587596-vcenistvorili-bioupakovku-z-ogirka.html.
17. Гречка їстівна. URL: https://factosvit.com.ua/grechka-yistivna/.
18. Торти і тістечка. Загальні технічні умови: ДСТУ 4803:2013. Чинний від 2013-08-22. Київ : Мінекеномрозвитку України, 2013. 26 с.
Published
2023-09-20
Section
MODERN DIRECTIONS FOR THE DEVELOPMENT OF FOOD TECHNOLOGY