ГІГІЄНА ТА САНІТАРІЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАЛЕЖНОГО РІВНЯ ФІЗИЧНОГО ТА МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Ключові слова: гігієна, санітарія, довкілля, харчування, профілактика, фізичне здоров’я, ментальне здоров’я

Анотація

Відомо, що між станом здоров’я та хворобою існує перехідний стан із гамою проміжних, які додатково поділяють на передхворобу та недемонстративні патологічні процеси. Сьогодні у таких станах знаходиться більше 50% усього населення планети. Зокрема, це всі, хто має шкідливі звички, страждає на авітаміноз, метеочутливість, початкові форми ожиріння, гіпотонію. У статті розкрито причини значного погіршення стану довкілля, пов’язані як із порушенням різного роду санітарних норм у виробничих процесах, так і з повномасштабним веденням бойових дій на території України, що в цілому несе суспільну небезпеку та відображається на стані фізичного та ментального здоров’я населення. Вказано на велике значення у формуванні фізичного та ментального здоров’я людини гігієни та санітарії житла, робочих, громадських та інших місць її перебування. Обґрунтовано важливу роль нормального харчування для забезпечення належного рівня здоров’я особистості. Показано необхідність проведення ряду профілактичних заходів первинного, вторинного, третинного та індивідуального характеру серед населення з метою підтримання на належному рівні його фізичного та психічного здоров’я. Сформульовано базові принципи профілактичної роботи. Показано роль систематичного використання фізичних вправ та загартовування організму для збереження фізіологічних резервів, належного рівня здоров’я та працездатності. Хоча резерви організму є показником індивідуальним, систематичні фізичні вправи здатні їх значно збільшити у кожної людини. Значення фізичних вправ слід розцінювати як неспецифічне попередження, профілактику та припинення розвитку функціональних відхилень, насамперед із боку нервової та серцево-судинної системи, що безпосередньо пов’язано і з рівнем фізичного та ментального здоров’я людини. Зроблено висновок, що у сучасних реаліях існує гостра потреба подальшого активного вивчення різного плану питань у галузі гігієни та санітарії, які безпосередньо пов’язані з покращенням стану як фізичного, так і психічного здоров’я населення. 

Посилання

1. Актуальні питання гігієни та екологічної безпеки України (11 марзєєвські читання) : зб. тез доп. наук.-практ. конф. (8-9 жовтня 2015 р.). /
Редакційна колегія: академік НАМН України Сердюк А.М. – голов. редактор чл.-кор. НАМН Укрїни; Полька Н.С. – заступ. голов. редактора;
к.мед.н. Савицька О.І. – секретар. Вип. 15. Івано-Франківськ : «Рекламне агентство TR Studio», 2015. 363 с.
2. Актуальні питання громадського здоров’я та екологічної безпеки України (18 марзєєвськічитання) : зб. тез доп. наук.-практ. конф. з між-
нар. участю (20-21 жовтня 2022 р.) / гол. ред. акад. Сердюк А.М. Вип. 22. Київ : ВЦ «Просвіта», 2022.
480 с.
3. Коцан І.Я., Ложкін Г.В., Мушкевич М.І. Псхологія здоров’я людини / за ред. І. Я. Коцана.Луцьк : РВВ «Вежа» Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2011. 430 с.
4. Малишева Л. Феномени здоров’я та здоров’я збереження молоді в контексті сучасних наукових поглядів. Педагогічний часопис Волині. 2017.
№4(7). С. 18-23.
5. Марків О.Т. Здоров’я людини як соціальна проблема. Нова парадигма. 2009. Вип. 88. С. 71-78.
6. Психічне здоров’я особистості : підручник для вищих навчальних закладів / Максименко С.Д., Руденко Я.В., Кушнєрьова А.М., Невмержицький В.М. Київ : «Видавництво Людмила», 2021. 438 с.
7. Савчук П., Бакіко І., Ковальчук В., Савчук С. Здоров’я та здоровий спосіб життя людини: погляди, думки, висновки. Фізичне виховання,
спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. Історичні, філософські, правові й кадрові проблеми фізичної культури та спорту. 2018. № 1(41). С. 11-17.
8. Сахарук І.С. Правові основи забезпечення безпечних та здорових умов праці згідно зі стандартами МОП у XXI столітті. Часопис Київського університету права. 2019. № 3. С. 166-171.
9. Ярема Н.Ю. Психологічне здоров’я особистості. Юридична психологія. 2015. № 2. С. 106-113.
Опубліковано
2024-08-28
Розділ
СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ ТА СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ОТОЧУЮЧОГО