ПРОБЛЕМИ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

  • Н. С. Палько Львівський торговельно-економічний університет
  • С. В. Заяць Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: харчування, харчові продукти, їжа, студенти, здоров’я, харчовий раціон, режим харчування

Анотація

Мотивація до здорового харчування серед студентської молоді, формування у неї високого поведінкового рівня щодо свого способу життя є актуальним питанням сьогодення. Правильне харчування забезпечує нормальний ріст і розвиток організму, визначає розумовий та фізичний розвиток, оптимальне функціонування всіх органів і систем, формування імунітету та адаптаційних резервів організму. Стаття присвячена аналізу харчування студентів першого курсу закладу вищої освіти, визначення акцентів формування свідомого ставлення до харчування як фактора збереження здоров’я і високої працездатності студентства. Проаналізовано дані сучасної наукової літератури з проблеми впливу режиму харчування на стан здоров’я студентів. За результатами досліджень визначено, що більшість опитаних харчуються ситуативно, проте надають перевагу їжі, приготовленій у домашніх умовах. Науковцями встановлено, що нераціональне харчування призводить до розбалансування процесів травлення, фізіологічних розладів і різних захворювань. Ритм життя, розумові та психічні навантаження, дефіцит часу провокують вироблення таких форм поведінки, які більше орієнтовані на інші цінності, ніж турбота про власне здоров’я. Запропоновано рекомендації щодо вирішення проблеми дотримання студентами режиму харчування як фактора формування їхнього здорового способу життя. Для покращення здоров’я молоді важливо мотивувати її до раціонального харчування і навчити правильно формувати свій харчовий раціон. Встановлено, що підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування є одним із пріоритетних завдань у мотивації до здорового способу життя. У подальшому нами будуть детально вивчені харчові раціони студентів за основними групами продуктів, пріоритетність та переваги у їх виборі, а також способи термічної обробки їжі, яку вони споживають.

Посилання

1. Горобей М. П. Проблеми збалансованого харчування студентів. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 2016. № 10. С. 20-22.
2. Єльцова Л. Б. Гігієнічна оцінка режиму харчування студентів-медиків та обґрунтування шляхів його корекції. Проблеми харчування. 2017. № 1. С. 17-21.
3. Павлоцька Л. Ф., Дуденко Н. В., Євлаш В. В. Фізіологія харчування : підручник. Х. : ХДУХТ, Світ книг, 2017. 316 с.
4. Цимбаліста Н. В., Давиденко Н. В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність. Проблеми харчування. 2008. № 1-2. С. 32-35.
5. Марушко Ю. В., Таринська О. Л. Харчування студентської молоді як чинник здорового способу життя. Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. 2013. № 1. С. 189-190.
6. Гакман А. В. Рівень здоров’я і захворюваності студентів ВНЗ гуманітарних спеціальностей. Фізична культура, спорт та здоров’я населення : зб. наук. праць. Вінниця : ТОВ “Планер”, 2016. Вип. 19. Т. 1. С. 71-78.
7. Даниленко Г. М., Летяго Г. В., Водолажський М. Л. та ін. Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки. Молодий вчений. 2018. № 8. С. 293-296.
8. Замойська К., Замойський С., Вільчинська Д., Чорна О. Раціональне харчування студентів – запорука їхнього здоров’я. Наукові записки [Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка]. Серія Педагогічні науки. 2014. Вип. 132. № 1. С. 319-323.
9. Пересічний М. І., Карпенко П. О., Пересічна С. М. Концепція організації харчування студентів. Проблеми старіння і довголіття. 2011. Т. 20, № 2. С. 177-188.
10. Чернецька С. І. Оптимізація харчування студентів. Медсестринство. 2014. № 2. С. 15-17.
Опубліковано
2024-11-06
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ