ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ЯЛИНКОВИХ ІГРАШОК ТА ПРИКРАС

  • Д. І. Сапожник Львівський торговельно-економічний університет
  • Л. Б. Демидчук Львівський торговельно-економічний університет
  • А. П. Сполітак Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: прикраса, ялинкова прикраса, оцінювання якості, профілограма, профілювання

Анотація

В статті розглянуто та проаналізовано питання сучасного стану у напрямку оцінювання рівня якості новорічних ялинкових іграшок та новорічних ялинкових прикрас. За останні роки Україна стрімко на-брала популярність серед європейських споживачів як виробник скляних різдвяних прикрас. Співвідношення високої якості та помірної ціни забезпечило українським виробникам стійкий попит на їхній товар. Водночас наші споживачі обирають дешевші пластикові прикраси та аксесуари китайського виробництва. Така тенде-нція виникла з двох причин: українці економлять на ялинкових іграшках і переходять на дешеву китайську про-дукцію. Більшість ялинкових іграшок, вироблених в Україні, спрямовуються на експорт. Українські ялинкові прикраси продаються в 25 країнах світу. Завданням дослідження було вивчення особливостей товарознавчої експертизи новорічних ялинкових іграшок та прикрас вітчизняного та зарубіжного виробництва. З метою обґрунтування результатів експертного дослідження новорічних ялинкових іграшок із скла нами було проведе-не самостійне експериментальне дослідження з використанням сучасних органолептичних методів з застосу-ванням профілювання показників якості за 5-баловою шкалою. Для проведення профілювання були обрані на-ступні показники: зовнішній вигляд, форма, декор, колір, наявність та характеристика дефектів. З метою наочного сприйняття результатів дослідження було здійснено графічне опрацювання результатів у вигляді профілограм. Зроблено висновок про можливість та показані складові доповнення та удосконалення існуючої системи класифікації новорічних іграшок та прикрас.

Посилання

1. Соколов A. Какие страны покупают укра-инские ёлочные игрушки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://delo.ua/business/kakie-strany-pokupajut-ukrainskie-elochnye-igrushki-337273/.
2. Свято на експорт. Україна є одним із най-популярніших виробників ялинкових прикрас // Biznes-publikaciyi [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://msb.aval.ua/news/?id=25006.
3. Украина экспортирует ёлочные игрушки в 25 стран мира [Електронний ресурс]. – Режим дос-тупу: https://biz.liga.net/all/ nedvizhimost/novosti/ ukraina-eksportiruet-elochnye-igrushki-v-25-stran-mira.
4. Сполітак А. П. Українська новорічна різд-вяна ялинкова іграшка / А. А. Сполітак, Д. І. Са-пожник // Товарознавча наука – традиції та сучас-ність : Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених, 26 листопада 2019 р. – Х. : ХДУХТ, 2019. – 152 с. – С. 85-86.
5. Державний комітет статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat. gov.ua.
6. Технічний регламент безпечності іграшок. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 515 [Електронний ресурс]. – Режим дос-тупу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/515-2013-%D0%BF#n.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ МАТЕРІАЛІВ І ТОВАРІ