СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ КОНТРОЛЮ І ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

  • О. І. Гирка Львівський торговельно-економічний університет
  • М. П. Бодак Львівський торговельно-економічний університет
  • Х. І. Ковальчук Львівський інсти-тут економіки і туризму
Ключові слова: харчова продукція, безпечність, якість, системи управління якістю, державний контроль

Анотація

Розглянуто сучасні проблеми державного регулювання і контролю безпечності та якості хар-чових продуктів. Створення передумов наявності безпечних продуктів на ринку передбачає використання якісної сировини, систематизацію способів обробки, забезпечення сучасної технології виробництва та впро-вадження перспективних методів зберігання продуктів харчування. Наведено основні передумови створення систем управління якістю і безпечністю харчової продукції. Основним збірником узгоджених на міжнародному рівні стандартів на харчові продукти, скерованих на захист здоров’я споживачів, є Codex Alimentarius. В Україні регулювання безпечності та якості харчових продуктів на законодавчому рівні передбачено законами “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” і “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здо-ров’я та благополуччя тварин”. Інтеграція України в міжнародне співтовариство вимагає дотримання основ-них вимог щодо якості та безпечності не тільки готової продукції, але й виробничих потужностей. Одна із найвідоміших систем управління якістю харчової продукції в світі – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis and Critical Control Points – НАССР). Крім системи НАССР, підприємства (за виключенням тих, що переробляють м’ясо, птицю, рибу, морепродукти, соки) використову-ють систему SQF (Safe Quality Food). З метою раннього оповіщення, попередження надзвичайних ситуацій та оперативного реагування у забезпеченні якості і безпечності харчової продукції на міжнародному рівні на базі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) створена програма з розробки і впровадження систем попередження надзвичайних ситуацій у сфері харчової безпеки (Emergency Prevention System for Food Safety, FAO EMPRES Food Safety). Фундаментальним компонентом рамочної стратегії ФАО з управління кри-зовими ситуаціями в харчовому ланцюгу є FCC – FAO’s Food Chain Crisis Management Framework. Забезпечення якості та безпечності харчової продукції на сучасному етапі становлення українського продовольчого ринку – складний процес, який вимагає безпосередньої участі всіх служб і персоналу харчового підприємства, керівни-ка, впровадження систем якості та контролю держави за цими процесами.

Посилання

1. Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових про-дуктів” від 23.12.1997, № 771/97-ВР, чинний, попе-редня редакція. Остання редакція від 04.04.2018, № 2042-19.
2. Закон України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” від 18.05.2017, № 2042‒VIII. Остання редакція від 06.08.2019, № 2639‒VIII / Верховна Рада України.
3. Матисон В. А. Пищевая безопасность [текст] : учебник / В. А. Матисон. – М. : Известия, 2015. – 428 с.
4. Матисон В. А. Система ХАССП в пищевой отрасли [текст] : монография / В. А. Матисон. – М. : Известия, 2015. – 292 с.
5. Бочарова О. В. Управління безпечністю то-варів [текст]: підручник / О. В. Бочарова / Одеський національний економічний університет. – Одеса : Атлант, 2014. – 376 с.
6. Витол И. С. Безопасность продовольственно-го сырья и продуктов питания [текст] : учебник / И. С. Витол, А. В. Коваленок, А. П. Нечаев. – М. : Дели принт, 2010. – 352 с.
7. Методические подходы к организации оцен-ки процессов производства (изготовления) пищевой продукции на основе принципов ХАССП: Методи-ческие рекомендации. ‒ М. : Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2015. ‒ 35 с.
8. Руководство по процедуре “Комиссии Codex Alimentarius”, 21-е издание. – Рим, 2013. – 237 с.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ