ВИЗНАЧЕННЯ ДИНАМІКИ РУХУ РІДИНИ У ТРАНСПОРТУЮЧИХ МЕРЕЖАХ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ

  • І. М. Ощипок Львівський торговельно-економічний університет
  • Х. Ю. Кравченюк Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя
  • І. Я. Стадник Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя
Ключові слова: біоплівка, адгезія, площа контакту, градієнт швидкості

Анотація

Розглянуто фізичну сутність впливу гідравлічних опорів та вершин шорсткості в примежовому шарі з великим градієнтом швидкості миючих засобів в транспортуючих трубопроводах сировини на адгезію, що встановлює залежність від форми, градієнта швидкості і кута шорсткості, прикладання механічних сил, ступеня попередньої дисперсності й фізико-механічних властивостей середовища. Встановлено характер контактної взаємодії бактеріальної біоплівки з шорсткою поверхнею у транспортуючому трубопроводі та шляхи деградації біоплівки. Порушення цих взаємних співвідношень призводить до ефективної санітарної обробки і, відповідно, до випуску якісної продукції та її терміну зберігання. Обгрунтовано площу контакту адгезиву та складові, що формують роботу на подолання адгезії і деформації середовища при визначенні критеріїв, які впливають на процес, відповідно до кожного певного періоду стадії деформації. Одержані дані дають відповідь на ряд запитань про можливість взаємодії поверхні з середовищем, що встановлюють реальну зміну контакту адгезиву в трубопроводі. Встановлено, що для забезпечення змінної площі фактичного контакту, що сприяє кращій деградації біоплівки і, відповідно, проходженню якісного процесу санітарної обробки поверхонь, необхідною умовою є додержання швидкості руху миючих засобів до відповідних технологічних параметрів.

Посилання

1. Moriarty T. F., Poulsson A. H. C., Rochford E. T. J., Richards R. G. Bacterial Adhesion and Biomaterial Surfaces, In: P. Ducheyne (Ed.), Comprehensive Biomaterials, Elsevier Ltd., Oxford. – 2011. – Р. 75-100.
2. Hoevar M., Jenko M., Godec M., Drobne D. An overviev of the influence of stainless-steel surface properties on bacterial adhesion. Materials and technology. – 2014. – Vol. 48(5). – Р. 609-617.
3. Stadnyk I. Scientific and technological bases of processes and development of equipment for loosely mixing of dough: dissertation theses. Kyiv, Ukraine: National University of Food Technologies, 2013, 40 p., available at: www.elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/20799/1/Monohrafiya_Stadnyk.pdf.
4. Crawford R. J., Webb H. K., Truong V. K., Hasan J., Ivanova E. P. Advances in Colloid and Interface Science. – 2012. – Vol. 179. – Р. 142-149.
5. Bloksma, A. Niemann, W. The effects of temperature on some rheological propertits of wheat flour doughs. Journal of Texture studies. – 1975. vol. 6, no. 3, p. 343-361. https://doi.org/10.1111/j.1745-4603.1975.tb01130.x.
6. Whitehead K. A., Verran J. The Effect of Substratum Properties on the Survival of Attached Microorganisms on Inert Surfaces, In: H. C. Flemming, P. S. Murthy, R. Venkatesan, K. Cooksey (Eds.), Marine and Industrial Biofouling, Springer-Verlag, Berlin Heidelberg. – 2009. – Р. 13-33.
Опубліковано
2019-04-25
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ