ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТА АСОРТИМЕНТУ ЛІКЕРІВ

  • М. П. Бодак Львівський торговельно-економічний університет
  • Л. І. Гірняк Львівський торговельно-економічний університет
  • О. І. Гирка Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: лікери, споживні властивості, асортимент, технологія виготовлення, пряно-ароматична сировина, осадження кристалів цукру

Анотація

У статті розглядаються питання формування споживних властивостей, асортименту та якості лікерів. Висвітлено фактори, які впливають на формування асортименту різних груп лікерів. Значна увага приділяється впливу сировини та технології виготовлення на якість лікерів. Проаналізовано сучасні напрацювання щодо використання пряно-ароматичної рослинної сировини з метою формування нових найменувань лікерів. Рекомендується використання різних композицій інгредієнтів, спиртових настоїв і морсів, ароматних спиртів із пряно-ароматичної сировини з підвищеним вмістом біологічно активних речовин, які сприяють підвищенню захисних функцій організму від несприятливої дії алкоголю та формують високі смакові властивості продукту. Обґрунтовано перспективи виробництва солодких лікерів з високим вмістом спирту і цукру. Наявність цукру створює приємний смак, в’язку, тягучу консистенцію та дає можливість осаджувати кристали цукру всередині пляшок з лікером. Кристали цукру у вигляді гірки на дні або на стінках пляшки створюють привабливий і оригінальний вигляд напою, підвищуючи попит споживачів.

Посилання

1. Абдуллатипова Д. М. Технология получения десертного ликера “Целебный” / Д. М. Абдулла-типова, М. Н. Исламов, А. А. Абакарова // Вестник Дагестанского государственного технического университета. Технические науки. – 2010. – № 16. – С. 136-143.
2. Величко Н. А. Использование соцветия лабаз-ника вязолистного (Filipendula ulmaria) в качестве ингредиента ликера / Н. А. Величко, А. И. Машанов, Л. П. Рубчевская // Вестник КрасГАУ. – 2014. – № 5. – С. 226-229.
3. Кахниашвили Э. Новый десертный ликер / Э. Кахниашвили, Н. Чиковани // Пиво и напитки. – 2004. – № 1. – С. 64.
4. Цитрусово-цветочный ликер “Букет Аджа-рии” / Г. Р. Папунидзе, Е. В. Романенко, И. Н. Чхар-тишвили, Л. Р. Кунтелия // Пиво и напитки. – 2005. – № 3. – С. 43.
5. Абдуллатипова Д. М. Разработка технологии производства экологически чистого лечебно-профи-лактического ликера “Барбарисовый” / Д. М. Абдул-латипова, М. Н. Исламов, И. Г. Абдуллатипов, А. А. Абакарова // Вестник ДГТУ. Технические науки. – 2007. – №13. – С. 93-96.
6. Бачурин Л. Я. Технология ликероводочного производства / Л. Я. Бачурин, В. А. Смирнов. – М. : Пищевая промышленность, 1997. – 327 с.
7. Дорош А. К. Виробництво спиртних напоїв: сировина, апарати, технології одержання спирту та водки з рекомендаціями для індивідуальних вироб-ників / А. К. Дорош, В. С. Лисенко. – К. : Либідь, 1995. – 272 с.
8. Рецептуры ликеро-водочных изделий и водок / [ред. А. И. Ковалевская]. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 351 с.
Опубліковано
2018-11-01
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ