ЗАСТОСУВАННЯ ФУНКЦІЇ БАЖАНОСТІ ХАРІНГТОНА ДЛЯ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ЯГІД СУНИЦІ САДОВОЇ

  • І. Л. Заморська Уманський національний університет садівництва
Ключові слова: ягоди суниці, сорт, якість, комплексна оцінка, узагальнена функція бажаності Харінгтона

Анотація

Проведено комплексну оцінку якості ягід суниці садової сортів Фестивальна ромашка, Русанівка, Хоней, Полка, Дукат та Пегас із застосуванням функції бажаності Харінгтона. Досліджено показники середньої маси ягід, цукрово-кислотний, вміст аскорбінової кислоти, загальну органолептичну оцінку та на їхній основі розраховано узагальнену функцію бажаності. Доведено, що ягоди суниці сортів Хоней та Полка за узагальненою функцією бажаності Харінгтона доброї якості, що свідчить про їхню придатність для виробництва консервів з суниці. Результати проведених досліджень свідчать про перспективність застосування узагальненої функції бажаності Харінгтона для комплексної оцінки якості ягід суниці садової, що дає змогу порівняти отримані результати за єдиним комплексним показником.

Посилання

1. Державна служба статистики України [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrstat.org-/uk/operativ/oper_new.html.
2. Gałkowska D. Physicochemical quality of selected strawberry jams with fructose / D. Gałkowska, T. Fortuna, W. P. Zagórska // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. – 2010. – №4(2). – Р. 22-24.
3. Galoburda R. Physical and chemical parameters of strawberry puree. In 9th Baltic Conference on Food Science and Technology “Food for Consumer Well-Being” / R. Galoburda, S. Boca, I. Skrupskis, D. Seglina. – 2014. – Р. 172.
4. Якість та біохімічний склад компотів з плодів суниці залежно від сорту та рецептури приготування / Л. Ф. Скалецька, В. І. Войцехівський, О. В. Завад-ська, Т. М. Духовська // Наук. доп. НАУ. – 2006. – 3(4) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-jornals/nd/2006 - 4onmtcc.pdf
5. Rosenfeld H. J. Prediction of sensory quality of strawberry jam by means of sensory quality attributes of fresh fruits / H. J. Rosenfeld, A. Nes // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2000. – №80(13). – Р. 1895-1902. (abstract).
6. Skrede G. Quality characterisation of strawbe-rries for industrial jam production / G. Skrede // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1982. – №33(1). – Р. 48-54. (abstract).
7. Suutarinen M. Effects of prefreezing treatments on the structure of strawberries and jams / M. Suuta-rinen. – VTT Technical Research Centre of Finland. – 2002.
8. Spayd S. E. Influence of immature fruits on strawberry jam quality and storage stability / S. E. Spayd, J. R. Morris // Journal of Food Science. – 1981. – №46(2). – Р. 414-418.
9. Адлер Ю. П. Планирование эксперимента при поиске оптимальных условий / Ю. П. Адлер, Е. В. Маркова, Ю. В. Грановский. – М. : Наука, 1976. – 278 с.
10. Использование функции Харрингтона для оптимизации рецептурного состава батончиков типа пралине / Г. О. Магомедов, А. А. Журавлев, Т. А. Шевякова, Д. В. Седых // Вестник Воронежс-кого государственного университета инженерных технологий. – 2014. – №. 2 (60).
11. Green A. Soft fruits. In: Hulme AC, ed. The biochemistry of fruits and their products / A. Green. - London, New York: Academic. Press. – 1971. – Vol. 2. – Р. 375-410.
Опубліковано
2018-07-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ