УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ НАФТОПРОДУКТІВ ЯК ФАКТОР ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

  • О. В. Роженко Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
  • Н. І. Логвиненко Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
Ключові слова: нафта, зберігання, упакування, транспортування, резервуар, енергетична незалежність

Анотація

Актуальність статті полягає у необхідності формування якнайбільших запасів нафти та нафтопродуктів України та створення умов їх найефективнішого зберігання, для підвищення енергетичної незалежності держави. Метою статті є дослідження проблеми зберігання нафтопродуктів та їх упакування, зокрема для збільшення обсягів транспортування та покращення використання, як фактор енергетичної незалежності України. Застосовано емпіричні та діалектичні методи дослідження, що у повній мірі дозволяють досягнути поставленої мети. В статті наведено основні характеристики видів резервуарів для зберігання нафти та нафтопродуктів. Проаналізовано основні переваги та недоліки кожного з них, виявлено найбільш прийнятний варіант резервуара для зберігання та використання нафти та нафтопродуктів на вітчизняному ринку.

Посилання

1. Еженедельный информационно-аналитический журнал, №3 [Електронний ресурс] // Енергобізнес. – 2016. – Режим доступу : http://www.e-b.com.ua/.
2. Шпілевський В. В. Аналітичні аспекти оцінки енергетичної залежності в нафтодефіцитних країнах / В. В. Шпілевський, Ю. А. Сапронов, Т. І. Салашенко // Проблеми економіки. – 2013. – №1. – С. 14–21.
3. Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України [Електронний ресурс] // Наказ Міністерства палива та енергетики України. – 2008. – Режим доступу : http://perevozky.com.ua/wp-content/uploads/2011/11/Instr_TTN-NAFTA.pdf.
4. Пилипів Л. Д. Особливості будови твердих вуглеводнів та їх вплив на рух нафти трубо-проводами [Електронний ресурс] / Л. Д. Пилипів // Нафтогазова енергетика. – 2017. – Режим доступу : file:///C:/Users/user/Downloads/Nge_2013_1_7.pdf.
5. Ємності для зберігання нафтопродуктів [Електронний ресурс] // НПО Спецнефтемаш. – 2017. – Режим доступу : http://plastmasa.com/yemnos-ti-dlya-zberigannya-naftoproduktiv-rezervuari-dlya-produktiv-z-nafti/.
6. Резервуар для нафтопродуктів [Електронний ресурс] // Flagma Бізнес оголошення. – 2017. – Режим доступу : https://flagma.ua/rezervuar-dlya-nefteproduktov-so239911-1.html.
7. Резервуар для зберігання нафти [Електрон-ний ресурс] // Інтернет-магазин. – 2017. – Режим доступу : http://officeproff.ru/main/277-rezervuary-dlya-hraneniya-nefti-i-nefteproduktov-klassifikaciya-raznovidnosti-razmery-himstalconru.html.
8. Концепція створення в Україні мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів [Електронний ре-сурс] // Урядовий портал. – 2017. – Режим доступу : https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/243201132.
9. Забезпечення енергетичної безпеки України / Рада національної безпеки і оборони України, Нац. ін-т проблем міжнародної безпеки. – К. : НІПМБ, 2003. — 341 с. 10. Російська економіка в 2012 р. Тенденції та перспективи. - 2012. - С. 344 [Електронний ресурс] – Режим доступу : iep.ru/files/text/trends/2012/book.pdf.
Опубліковано
2018-06-26
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ МАТЕРІАЛІВ І ТОВАРІ