ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ АНТИМІКРОБНИХ ДОБАВОК У ВИРОБНИЦТВІ АКТИВНИХ УПАКОВОК

  • В. Т. Лебединець Львівський торговельно-економічний університет
  • В. В. Гаврилишин Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: активна упаковка, бактерицидна дія, антимікробні добавки, екстракти рослин, ефірні олії, спеції

Анотація

У статті подано класифікацію антимікробних добавок, які використовують у виробництві сучасних активних упаковок. Підкреслено актуальність використання природних добавок, які характеризуються високою функціональністю і доступністю. Завдяки антимікробній та антиоксидантній активності дані добавки забезпечують мікробіологічну безпеку харчових продуктів, адже створюють додатковий бар’єр і сповільняють ріст поверхневої мікрофлори. Проаналізовано дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених щодо використання антимікробних природних добавок, які захищають харчові продукти від несприятливого впливу патогенної мікрофлори і токсичних продуктів її життєдіяльності, в результаті чого збільшується строк придатності продукту. Внаслідок проведення багаточисленних досліджень вчених різних країн рекомендується використовувати у виробництві активних упаковок такі природні антимікробні добавки, як екстракти рослин, ефірні олії, спеції тощо.

Посилання

1. Снежко А. Г. Эффективные составы для анти-микробной обработки колбас / А. Г. Снежко, М. И. Губанова // Мясная индустрия. – 2013. – № 2. – С. 37-41.
2. Шалаева А. В. Полиэтиленовая пленка с анти-микробными свойствами / А. В. Шалаева // Пищевая промышленность. – 2011. - №1. – С. 22-23.
3. Нагорный М. Ю. Ингибирующие свойства многослойного упаковочного материала, модифи-цированного антимикробным природным компо-нентом / М. Ю. Нагорный, О. Б. Федотова // Пищевая промышленность. – 2013. - №2. – С. 32-33.
4. Yang Ling-Yu. Difference between chitosan and oligochitosan in growth of Monilinia fructicola and control of brown rot in peach fruit / Ling-Yu Yang, Zhang Jian-Lei, Bassett Carole L., Meng Xiang-Hong // LWT – Food Sci. and Technol. – 2012. – 46. №1. – C. 254-259.
5. Sanchez-Gonzalez Laura. Physical and antimic-robial properties of chitosan-tea tree essential oil composite films / Sanchez-Gonzalez Laura, Gonzalez-Mohammed // LWT – Food Eng. – 2010. – 98. №4. – C. 443-452.
6. Avila-Sosa R. Fungal inactivation by mexican oregano (Lippia berlandieri Schauer) essential oil added to amaranth, chitosan, or starch edible films / Avila-Sosa R, Hernandez-Zamoran E., Lopez-Mendoza I., Palouu E., Jimenez Munguia M. T., Nevarez-Moorillon G. V., Lopez-Malo A. // J. Food Sci. – 2010. – 75, №3. – P. 127-133.
7. Mascheroni E. Uso del carvaacrolo come anti-microbico in matrici biopolimeriche per imballaggi attivi / Mascheroni E., Mareni M., Dugardin A., Limbo S., Basilissi L., Silvestro G., Piergiovanni I. // Tech. molit. – 2012. – 63, №8. – P. 812-817.
8. Lim Geum-Ok. Physical and antimicrobial pro-perties of Gelidium corneum nano-clay composite film containing grapefruit seed extract or thymol / Lim Geum-Ok, Jang Sung-Ae, Song Kyung Bin // J. Food Eng. – 2010. - 98, №4. - P. 425-420.
9. Chen C. P. Physiochemical and antimicrobial properties of edible aloe/gelatin composite film / C. P. Chen, B.-J. Wang, Y. M. Weng // Int. J. Food Sci. and Technol. – 2010. – 45, №5, - C. 1050-1055.
Опубліковано
2018-06-26
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ