ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ТА СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ ЧЕРЕМШІ КАРПАТ

  • Л. І. Решетило Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: черемша, хімічний склад, споживні властивості, харчова цінність

Анотація

У статті представлені результати дослідження хімічного складу та споживчих властивостей черемші, яка проростає на території Карпат. Встановлено, що вміст цукрів у листях складає 2,59-3,49%, цибулинах - 1,76-2.18%, органічних кислот - 0,12-0,19%, пектинових речовин - 1,06-1,27%, золи - 0,94-1,12%, вітаміну С - 16,99-19,83 %. Наведено дані про якісний склад цукрів, органічних кислот, мінеральних речовин. Вивчення харчової цінності та хімічного складу черемші показало, що вона є цінним джерелом біологічно активних речовин і поповнює ними організм у весняний період. Подальші дослідження передбачають дослідження різних способів зберігання черемші, з використанням сучасних пакувальних матеріалів, вивчення змін хімічного складу при зберіганні, розширення асортименту продуктів її переробки.

Посилання

1. Полезные свойства черемши [Електронний ресурс]. –Режим доступу : xcook.info/product/che-remsha.html.
2. Арефьева А. Дикий лук, чензем, левурда… или попросту – черемша / А. Арефьева // Питание и общество. – 2012. – №10. – С. 30-31.
3. Черемша [Електронний ресурс]. –Режим доступу: https://edaplus info/produce/ramson.html.
Опубліковано
2018-06-26
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ