ВИРОБНИЧИЙ ТРАВМАТИЗМ – ВАЖЛИВА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ: ПРИЧИНИ ТА ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ

  • Я. П. Скоробогатий Львівський торговельно-економічний університет
  • М. В. Бужанська Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: виробничий травматизм, економічні показники, наглядова діяльність, стан нормативно-правового забезпечення, статистичний метод аналізу виробничого травматизму, причини нещасних випадків, коефіцієнт частоти та коефіцієнт тяжкості виробничого травматизму

Анотація

Належний аналіз нещасних випадків на виробництві України є основним і необхідним механізмом профілактики та запобігання травматизму. У даній публікації проведено аналіз важливого показника стану охорони праці – рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності. Авторами розглянуто сучасний стан охорони праці в Україні, проаналізовано статистику виробничого травматизму, визначено основні проблеми та шляхи їх вирішення, запропоновано можливість створення належних умов праці на кожному робочому місці. Визначено головну мету державної політики України у сфері охорони праці. З допомогою статистичного методу аналізу виробничого травматизму та профзахворювань обчислені коефіцієнти частоти та тяжкості виробничого травматизму. Розглянуто основні причини виробничого травматизму та його вплив на продуктивність підприємства. Приведено комплекс профілактичних заходів на мікро- та макрорівні. Встановлено, що невичерпним резервом для поліпшення роботи у сфері охорони праці є міжнародний досвід в практичній, нормативній і правовій діяльності.

Посилання

1. Ткачук К. Н. Прогнозування виробничого травматизму : монографія / К. Н. Ткачук, О. Є. Кру-жилко. – К. : Основа, 2014. – 345 c.
2. Тенденції зміни стану виробничого травма-тизму в Україні // Охорона праці: На допомогу спеціалісту з охорони праці. – 2010. – № 12. – С. 8-30.
3. Яремко З. М. Виробничий травматизм: реаль-ний стан не покращується / З. М. Яремко, С. В. Ти-мошук // Охорона праці. – 2010. – № 6. – С. 24-25.
4. Аналіз страхових нещасних випадків на виробництві та профзахворювань за 2017 р. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.-fssu.gov.ua
5. Єсипенко А. С. Дослідження динаміки змін і тенденцій стану умов та безпеки праці в Україні / А. С. Єсипенко, Т. Н. Таірова // Проблеми охорони праці в Україні. – К. : ННДІПБОП, 2011. – Вип. 21. – С. 111-118.
6. Порядок проведення розслідування та веден-ня обліку нещасних випадків, професійних захворю-вань і аварій на виробництві. Постанова Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232.
7. Осецький В. Л. Соціальна відповідальність корпорацій України як фактор забезпечення їхньої конкурентоспроможності / В. Л. Осецький, В. М. Марченко // Економіка та держава. – 2007. – № 1. – С. 9-12.
8. Мельник С. В. Соціальна відповідальність бізнесу як складова соціальної політики України / С. В. Мельник // Економіка та держава. – 2007. – № 5. – С. 71-73.
9. Супрун Н. А. Корпоративна соціальна відпо-відальність як чинник сталого розвитку / Н. А. Суп-рун // Економіка і прогнозування. – 2009. – № 3. – С. 71-74.
10. Концепція Загальнодержавної цільової програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки [Елек-тронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.-sop.com.ua.
Опубліковано
2018-06-26
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ