ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЇ ПРИРОДНИХ ДОБАВОК НА СТІЙКІСТЬ СПРЕДІВ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ

  • О. Я. Родак
Ключові слова: спреди, природні добавки, антиоксиданти, трава меліси, трава грициків, листя чорниці, листя брусниці, стійкість під час зберігання, якість

Анотація

Вивчено вплив натуральних антиоксидантів у формі екстрактів лікарсько-технічної сировини на зміну якості нових спредів. Встановлено позитивний вплив екстрактів трави меліси, трави грициків, листя чорниці та листя брусниці на гальмування окиснювальних і гідролітичних процесів жирової основи спредів.

Посилання

1. Ходюкова О. А. Предупреждение окисли-тельной порчи растительных масел и жиров / О. А. Ходюкова, Т. Г. Мальт // Масложировая про-мышленность. – 2008. – № 3. – С. 11 – 12.
2. Токаев Э. С. Влияние экстрактов редких рас-тений на содержание карбонильных соединений в сливочном масле / Э. С. Токаев, Д. Н. Коваленко, З. А-М. Джашеева // Сыроделие и маслоделие. – 2008. – № 4. – С. 44 – 45.
3. Сравнительная характеристика антиоксидан-тов растительного происхождения в составе жиро-вых эмульсонных продуктов / [Н. В. Печерская, В. Г. Байков, А. А. Кочеткова и др.] // Вопросы питания. – 2006. – № 4. – С. 20 – 22.
4. Hadolin M. Stabilisation of butter with rosemary antioxidants / M. Hadolin, D. Bauman // Acta alim. – 2005. – 34, № 1. – P. 13 – 21.
5. Пат. 2287302 Россия, МПК7 А 23 L 1/30. Биологически активная добавка к пище, имеющая антитоксические свойства / [С. Н. Никонович, Т. И. Тимофенко, Т. А. Шахрай и др.] ; заявитель и патентооюладатель Кубан. гос. технол. ун-т. – № 2005105519/13 ; заявл. 18. 12. 2000 ; опубл. 20. 11. 2006.
6. Никонович С. Н. Стабилизация окислитель-ных процессов в растительном масле “Идеального” состава / С. Н. Никонович, Т. И. Тимофенко, Е. В. Долгополова // Известия вузов. Пищевая тех-нология. – 2005. – № 5 – 6. – С. 50 – 51.
7. Пат. 2278154 Россия, МПК7 С 11 В 5/00. Антиоксидант / В. И. Коротенко – № 2004125663 ; заявл. 23.08.2004 ; опубл. 26. 06.2005.
8. Шутова А. Г. Антиокислительные свойства экстрактов пряно-ароматических растений семей-ства Губоцветных / А. Г. Шутова, Т. Г. Шутова, В. Е. Агабеков // Весці НАН Беларусі. Сер. хім. н. – 2003. – № 1. – С. 41 – 47.
9. Cирохман І. В. Наукові проблеми зберігання жирів та поліпшення споживних властивостей жировмісних продуктів: дис. д-ра техн. наук: 05. 18. 15. / І. В. Сирохман . – К. : 1995. – 290 с.
10. Применение экстракта зеленого чая как антиоксиданта для спредов / [Н. В. Печерская, А. А. Кочеткова, В. Г. Байков и др.] // Масложи-ровая промышленность. – 2006. – № 6. – С. 14 – 15.
Опубліковано
2011-11-11
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ