ДОСЛІДЖЕННЯ ВИСОКОБІЛКОВОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ – АМАРАНТУ В КОНТЕКСТІ ПОКРАЩЕННЯ ТОВАРОЗНАВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОСІЧЕНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
Анотація
У статті розглянуто проблеми неповноцінності та дисбалансу харчування населення України та споживання ним недостатньої кількості поживних речовин. Визначено, що одним із шля- хів розв’язання даної проблеми є пошук додаткових джерел білкових продуктів. Встановлено, що пер- спективною сировиною для використанням у харчовій промисловості є рослини родини амарантових, з яких в Україні культивують сімнадцять сортів амаранту, проте лише сім із них є зерновими і можуть використовуватися у харчовій промисловості. Проаналізовано основні напрями використання рослин родини амарантових, їх лікувально-профілактичні властивості. Доведено, що високий вміст білка, ненасичених жирних кислот, вітамінів, макро- та мікроелементи робить амарантове зерно біологічно цінною сировиною при виробництва харчових продуктів. Досліджено біологічно цінність борошна ама- ранту. Доведено, що біологічна цінність білка амарантового борошна є вищою ніж білка яловичини, а амінокислотний склад їх білків майже рівний. Запропоновано використання борошна амаранту для покращення товарознавчих властивостей посічених напівфабрикатів. Проведено дослідження біоло- гічної цінності білка напівфабрикатів. Встановлено, що заміна частини м’ясної сировини борошном амаранту підвищує їх біологічну цінність, а також додавання до рецептури м’ясних посічених напів- фабрикатів борошна амаранту дозволить розширити асортимент виробів, покращити товарознавчі властивості, економити м’ясну сировину та харчові продукти високої біологічної якості. Подальші дослідження слід спрямувати на використання продуктів переробки зерна амаранту у м’ясній про- мисловості, способи їх введення у фарш та вплив на якісні показники готової продукції.
Посилання
2. Гулич М. П. Здоровье человека: научные основы питания URL: http://health-ua.com/articles/20.html. (дата звернення: 20.02.2019).
3. Амарант. Выращивание, применение амаранта, использование амарантового масла. URL: http:// www.ayzdorov.ru / tvtravnik_amarant.php (дата звернення: 18.01.2019).
4. Камінський В., Єлісєєва О., Черкас А., Куркевич А., Коник У., Дармограй Р., Алексевич Я. Фізико-хімічна характеристика амаранту та особливості його метаболічного впливу. URL: https://amarant.club/ru/prodovzhu-mo-pro-amarant (дата звернення: 18.01.2019).
5. Саратовський В. В. Вирощування та застосування амаранту на Прикарпатті. Науковий вісник Українського державного лісотехнічного університету. 2004. Вип. 14.8. С. 307-313.
6. Шаповаленко О. І, Корж Т. В, Бондар І. П., Янюк Т. І., Грюнвальд Н. В., Назар О. Вплив борошна з амаранту на якість хліба. Одеса: Національний університет харчових технологій. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/730/3/1309.pdf (дата звернення: 18.01.2019).
7. Степанов, В. М. Молекулярная биология. Структура и функции белков: учебник. 3-е изд. Москва: Издательство Московского государственного университета, 2005. 336 с.
8. Дуда О. Амарант - культура для фермерів або агрохолдингів? URL: https://latifundist.com/blog/read/2186-amarant-kultura-dlya-fermerov-iliagroholdingov (дата звернення: 18.01.2019).
9. Павлоцька Л. Ф., Дуденко Н. В., Левітін Є. Я. Фізіологія харчування: підручник. Суми: Університетська книга, 2011. 473 с.
10. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin (дата звернення: 18.01.2019).