ФОРМАЛІЗАЦІЯ ОПИСУ ХОДУ ФУНКЦІОНУВАННЯ РОБОТИЗОВАНИХ ДІЛЯНОК У ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Ключові слова: робот, ресторан, бізнес, формалізація, обслуговування, технологія, процес

Анотація

У статті розглянуто роль роботів для сервісного застосування в ресторанному бізнесі. фактором використання роботів у галузі є зменшення діяльності людини та збільшення продуктив- ності праці; особливо актуальним це питання є в сучасній дійсності в умовах пандемії COVID-19. Робот у цьому сегменті розглядається як електромеханічна машина, яка працює разом із комп’ютером, що виконує різні функції. описано виробничу сферу закладу ресторанного господарства в контексті функ- ціонування гнучкої автоматизованої системи. розглянуто питання методології формалізації опису із застосуванням роботизованих комплексів виробничих умов, де взаємодіють знаряддя й об’єкти праці, які супроводжуються перетворенням об’єктів праці, що мають багатофакторний характер. При цьому досліджена сукупність перетворень і зв’язків як цілісної системи трансформацій сировини й матеріалів, енергії й інформації та взаємозв’язків між ними, які є абстрактними відображеннями такої сукупності. виділено п’ять рівнів ієрархії формалізованого опису процесів. Ці взаємозв’язки характеризують граф-записами. У вершині графа позначається відношення перетворень, а ребрами – відношення зв’язків. Розглянутий формалізований опис дає змогу змоделювати поведінку технологіч- ного процесу з використанням роботизованого комплексу для багатоманітної техніки й технології, яка може застосовуватися. На цій основі вибирається найефективніший процес виробництва на базі підібраного критерію оптимальності. Причому враховується ступінь деталізації процесу виробни- цтва. Указано потенціал професійної сервісної робототехніки, яка здатна працювати пліч-о-пліч із людиною в ресторанному бізнесі. Обґрунтовано, що роботи в ресторанах роблять харчову промисло- вість безпечнішою, персоналізованішою та ефективнішою.

Посилання

1. Автоматизация поискового конструирования / под ред. А.И. Половинкина. Искусственный интеллект в машинном проектировании. Москва : Радио и связь, 1981. 344 с.
2. Anas Mathath and Yudi Fernando Source Robotic Transformation and its Business Applications in Food Industry. 2017. P. 24. URL: https://www.igiglobal. com/chapter/robotic-transformation-and-itsbusiness-applications-in-food-industry/173421 (дата звернення: 14.04.2021).
3. Балан О.С. Науково-методичний підхід до формування інформаційно-аналітичного забезпечення процесу прийняття інвестиційних рішень на підприємствах виробничої сфери. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки». 2014. № 6 (68). С. 48–57.
4. Базарова Л.А., Бондарев С.А. Технология управления устойчивым развитием промышленных предприятий. Микроэкономика. 2011. № 5. С. 53–57.
5. Баранюк И.А., Старченко Г.В. Методы управления проектами организационного развития. Вісник ЧДТУ. 2011. № 2. С. 68–72.
6. Кондратьев К.А., Колесников А. М. Тенденции и проблемы развития мирового ІТ-рынка. Известия Тульского государственного университета. Серия «Экономические и юридические науки». 2013. № 4-1. С. 135–140.
7. Новаківський І.І. Засади формування інформаційного простору структурних бізнес-оболонок. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Проблеми економіки та управління». 2013. № 754. С. 53–60.
8. Новаківський І.І. Інноваційні перетворення на основі вітчизняної ІТ-галузі як стратегічний пріоритет розвитку України. Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки : матеріали ХХ ювілейної Міжнародної науково-практичної конференції, Одеса, 11 вересня 2015 р. Київ-Одеса, 2015. Т. І. Ч. ІІ. C. 137–144.
9. Норенков И.П. Основы автоматизированного проектирования : учебник для вузов. 2-е изд., перераб. и доп. Москва : Изд-во МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2002. 336 с.
10. Петренко А.И. Основы автоматизированного проектирования. Київ : Техніка, 1982. 296 с.
11. URL: https://iz.ru/1018106/2020-06-01 (дата звернення: 14.04.2021).
Опубліковано
2021-11-03
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ